Mesajul lui Putin pentru ucraineni, în timp ce Rusia bombardează încontinuu civilii: „Un viitor pașnic și drept”

Mesajul lui Putin pentru ucraineni, în timp ce Rusia bombardează încontinuu civilii: „Un viitor pașnic și drept”

Preşedintele rus Vladimir Putin a transmis, duminică, 8 mai, un mesaj de felicitare liderilor şi cetăţenilor din mai multe ţări ex-sovietice, dar şi regiunilor separatiste din estul Ucrainei, cu prilejul celei de-a 77-a aniversări a victoriei asupra Germaniei naziste. Liderul de la Kremlin a dat asigurări că, „la fel ca în 1945, victoria va fi a noastră”, sporind comparaţiile între cel de-Al doilea Război Mondial şi conflictul actual.

Vladimir Putin, mesaj pentru poporul ucrainean

„Astăzi, militarii noştri, la fel ca strămoşii lor, se bat cot la cot pentru eliberarea ţării lor natale de mizeria nazistă, cu încrederea că, la fel ca în 1945, victoria va fi a noastră. Astăzi, datoria comună este de a împiedica renaşterea nazismului, care a provocat atâtea suferinţe popoarelor din diferite ţări. Este nevoie să conservăm şi să transmitem (…) adevărul despre faptele războiului, valorile spirituale comune şi tradiţiile de prietenie şi frăţie”, a declarat Vladimir Putin, citat de Kremlin.

Ce le-a urat „tuturor locuitorilor Ucrainei”

Cu această ocazie, șeful statului rus şi-a înmulţit referirile nu doar la militari, ci şi la civilii din „frontul interior”, „care au zdrobit nazismul cu preţul nenumăratelor sacrificii”.

„Din nefericire, astăzi, nazismul ridică din nou capul”, a precizat Putin într-un pasaj destinat ucrainenilor. „Datoria noastră sacră este de a-i împiedica pe moştenitorii ideologici ai celor care au fost învinşi” în ceea ce Moscova numeşte „Marele Război patriotic” „să-şi ia revanşa”, a mai spus președintele Rusiei, care le-a urat „tuturor locuitorilor Ucrainei un viitor paşnic şi drept”.

Felicitări adresate liderilor şi cetăţenilor din mai multe ţări ex-sovietice

Se pare că felicitările lui Vladimir Putin au fost adresate guvernelor şi popoarelor din Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Republica Moldova, Tadjikistan, Turkmenistan şi Uzbekistan, dar şi autoproclamatelor republici Abhazia şi Osetia de Sud. Mai mult, liderul de la Kremlin i-a lăudat pe șefii şi cetăţenii autoproclamatelor „republici populare” Doneţk şi Lugansk, recunoscute de Moscova cu doar câteva zile înaintea lansării invaziei Ucrainei. De asemenea, Putin a amintit de popoarele Georgiei şi Ucrainei, dar a ezitat să felicite autorităţile celor două ţări, care şi-au manifestat interesul de a adera la NATO.

Paradă militară în Rusia, de 9 mai

Luni, 9 mai, în capitala Rusiei va fi organizată o paradă militară care să marcheze victoria împotriva Germaniei naziste. Atunci când a anunţat, la 24 februarie, lansarea „operaţiunii militare speciale” ruse în Ucraina, Vladimir Putin a susținut că obiectivul acestei intervenţii este „demilitarizarea şi denazificarea” țării vecine. Liderii occidentali și Volodimir Zelenski spun că, de fapt, este o agresiune neprovocată.

Citește și: