20 iul. 2022 | 18:21

Mai mulți bani bani de la stat, pentru copii: cine îi primește, la cât ajunge suma

ACTUALITATE
Mai mulți bani bani de la stat, pentru copii: cine îi primește, la cât ajunge suma

Noile modificări propuse Legii educației prevăd, printre altele, beneficii financiare suplimentare pentru elevi.

Este vorba, concret, despre creșterea cuantumului burselor școlare, potrivit unui proiect de lege. Dacă acesta va ajunge să intre în vigoare, numeroase aspecte ce țin de acordarea burselor școlare vor fi modificate.

Elevii vor primi mai mulți bani de la stat, se schimbă legea

De exemplu, unele dintre burse se vor redenumi, se schimbă anumite reguli în baza cărora se acordă acest beneficiu, dar apar și noutăți privind suma minimă de care copiii pot beneficia. Se pare că, în privința ultimului aspect, va fi stabilită de viitoarea Lege a educației, nu prin hotărâri de Guvern, urmând să fie și mărită, elevii primind, astfel, mai mulți bani de la stat.

De exemplu, în privința burselor sociale, aceasta „va fi o formă de sprijin a elevilor din medii dezavantajate socio-economic sau din grupuri vulnerabile, în vederea susținerii participării la activitățile didactice şi a prevenirii abandonului şcolar. Criteriile de acordare a burselor sociale, dar și valoarea finală a bursei sociale vor fi stabilite anual la nivelul fiecărei unități de învățământ”, explică avocatnet.ro, menționând și pragurile minime de care vor beneficia elevii ce primesc diverse burse de la stat.

Cea mai consistentă bursă ar urma să fie primită în baza câștigării unor olimpiade internaționale. Pentru acești elevi, statul va plăti cel puțin 1.000 de lei lunar. Pe locul al doilea regăsim bursa de excelență olimpică, pentru ocupanții locului secund al compentițiilor, performanță răsplătită de stat cu 700 de lei lunar. Pe locul al treilea, cu 500 de lei lunar, ar urma să fie recompensați elevii cu performanțe școlare deosebit de bune. 300 de lei vor primi elevii beneficiari ai burselor profesionale, urmând ca tot 300 de lei să primească și elevii cu situații sociale vulnerabile.

„1.000 lei/luna – bursa de excelență olimpică I/internațională;
700 lei/luna – bursa de excelență olimpică II/națională;
500 lei/luna – bursă de performanță școlară;
300 lei/luna – bursă profesională;
300 lei/luna – bursă socială”.