Lovitura zilei pentru Apple vine din Brazilia: decizia care ar fi trebuit să se ia în Europa, demult

Lovitura zilei pentru Apple vine din Brazilia: decizia care ar fi trebuit să se ia în Europa, demult

La câțiva ani după ce Apple a renunțat să-și mai vândă telefoanele cu încărcător de priză în cutie, autoritățile braziliene i-au interzis gigantului din Cupertino să mai vândă vreun iPhone în această țară, până când remediază problema.

Sub pretextul protecției mediului, în 2020, Apple a încetat să-ți mai vândă iPhone-uri cu încărcător și căști în pachet. În timp ce fără căști îți mai poți folosi telefonul, nu se poate spune același lucru despre încărcătorul la priză. În teorie, s-ar putea să ai unul mai vechi prin casă. În practică, pe lângă faptul că acela îți încarcă gadgetul mai lent, s-ar putea să nu fie compatibil cu cablul din cutia noului telefon, USB Type-C. În orice caz, am scris atunci un material foarte stufos pe marginea modului în care Apple te jecmănește prin achizițiile forțate de accesorii și îl găsești aici.

Țara care a avut curaj să ”se pună” cu Apple

Ministerul Justiției din Brazilia a amendat Apple cu echivalentul a 2,38 milioane de dolari și a ordonat anularea vânzărilor de telefoane Apple iPhone 12, cât și a modelelor mai noi sau mai vechi de smartphone, care se comercializează fără încărcător la priză în pachet. Argumentul din spatele acestei decizii este cât se poate de simplu. Oficialii brazilieni sunt de părere că Apple vinde un produs incomplet.

În ordinul publicat în Monitorul Oficial brazilian, Ministerul Justiţiei susţine că telefoanelor iPhone le lipseşte o componentă esenţială, iar aceasta este „o practică discriminatorie deliberată împotriva consumatorilor”. Singurul argument Apple pentru a-și justifica decizia a fost reducerea emisiilor de carbon, dar autoritățile braziliene l-au contracarat prin simplul fapt că nu există nicio dovadă care să ateste acel detaliu. De fapt, compania americană se îmbogățește pe spatele clienților, vânzându-le un accesoriu esențial pe care, până mai ieri, îl includeau în cutia aparatului.

Decizia autorităților din Brazilia vine într-un moment foarte nepotrivit pentru americanii de la Apple, având în vedere că astăzi au programat evenimentul de lansare pentru familia de dispozitive iPhone 14.