01 aug. 2022 | 10:51

Lovitura zilei de la ANAF și RAR pentru amatorii de mașini second-hand: ce trebuie să știi, ce s-a schimbat

ACTUALITATE
Lovitura zilei de la ANAF și RAR pentru amatorii de mașini second-hand: ce trebuie să știi, ce s-a schimbat

Pentru a diminua evaziunea fiscală, de acum, mașinile second-hand importate vor putea fi înmatriculate în România doar de persoanele al căror nume apare în documentele de achiziție. Iată ce documente trebuie să trimiți către ANAF.

Astfel, Registrul Auto Român (RAR) a încheiat un protocol de colaborare cu Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) prin care documentele de achiziție sunt scanate de angajații RAR și transmise în format digital către ANAF pentru verificări. Așadar, Registrul Auto Român aplică prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.120/2021, în baza căreia a fost elaborat protocolul încheiat cu ANAF, pentru autovehiculele utilizate care provin din state membre UE și pentru care se solicită eliberarea Cărții de Identitate a Vehiculului (CIV) în vederea înmatriculării în România.

Vestea zilei de la ANAF

Legea spune că RAR eliberează CIV doar achizitorului intracomunitar, adică persoanei fizice sau juridice care a dobândit autovehiculul dintr-o țară membră UE și care este menționată în documentele de achiziție. E important de menționat că, pe lângă certificatul de înmatriculare, achizitorul intracomunitar sau împuternicitul legal al acestuia va trebui să prezinte și documentele de achiziție intracomunitară (factură sau contract de vânzare-cumpărare).

Tot în acest context, de acum poți să primești cartea de identitate a mașinii prin curier. RAR  a anunțat că persoanele care solicită eliberarea CIV-ului pot opta pentru expedierea acesteia la o anumită adresă specificată, prin intermediul unui serviciu de curierat rapid.

Pentru a putea primi CIV-ul la adresa indicată, cei interesați nu trebuie să plătească o taxă suplimentară impusă de RAR, ci doar taxa de curierat. Aceasta se plătește la primirea CIV-ului. Cei ce vor să scape de drumuri suplimentare la RAR sau de orele de așteptare acolo pot menționa pe cererea de activitate pe care o completează la sediul RAR faptul că doresc primirea CIV prin curier și, pentru asta, vor trebui să scaneze, cu un telefon mobil, un cod QR care permite accesarea directă a linkului pentru înregistrarea solicitării. Facilitatea este disponibilă la toate reprezentanțele RAR din țară.