Lovitura pentru românii cu centrale termice de apartament, confirmată: azi în Cluj, mâine în toată țara

Lovitura pentru românii cu centrale termice de apartament, confirmată: azi în Cluj, mâine în toată țara

De aproximativ un an, au apărut primele speculații legate de interzicerea centralelor termice de apartament. În timp ce autoritățile de la București se fofilează în privința termenului efectiv al implementării, se pare că există oficiali un pic mai curajoși decât atât.

În teorie, se lucrează de mult timp la un proiect de lege menit să interzică construcția de apartamente noi cu centrale termice individuale. În practică, la nivel național, această măsură se pare că nu-și va face simțite efectele în 2022. Pe de altă parte, o astfel de decizie menită să protejeze mediul înconjurător poate fi luată și la nivel local, iar primarul Emil Boc al Clujului tocmai asta a făcut.

Primul oraș care interzice centralele termice de apartament

Dezvoltatorii imobiliari din Cluj care construiesc blocuri cu mai mult de șase apartamente nu mai au voie să le doteze cu centrale termice individuale, potrivit unei decizii a Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca, la inițiativa primarului Emil Boc. Anunțul a fost făcut de prima pe pagina personală de Facebook. Motivația din spatele inițiativei a fost de a reduce poluarea și, implicit, de a crește eficiența sistemului de încălzire.

Ca alternativa, primarul le atrage atenția dezvoltatorilor că pot opta pentru conectarea la sistemul de termoficare al orașului, pentru centrale de bloc, încălzirea prin centrale mari și eficiente sau pot face tranziția la soluții electrice, prin panouri fotovoltaice.

”Propunem prioritizarea sistemului de termoficare în raport cu orice alt sistem alternativ, ținând cont de nevoia reducerii gradului de poluare din oraș, de atragerea de fonduri europene pentru modernizarea sistemului de termoficare și de a asigura o viziune pe termen lung cu energii care să aducă o creștere a calității vieții, resimțită într-o factură mai mică la cetățean”, explica încă din luna decembrie a anului trecut Emil Boc, pentru Radio Cluj.

”Nimeni nu se va mai putea dezvolta haotic, din perspectiva aceasta a noxelor. Toate blocurile noi fie se conectează la sistemul de termoficare, fie își montează centrale proprii. De la blocurile cu minim șase apartamente va exista o singură centrală, nu șase centrale. Cu tendința de eliminare în viitor și a acestor centrale și de conectare la sistemul de termoficare, pe măsură ce sistemul de termoficare se extinde în acea zonă. De asemenea, toate proiectele pe care primăria le va gestiona, vor fi conectate la sistemul de termoficare”, a adăugat primarul celui mai scump oraș din România, cu cele mai mari tarife pe metru pătrat construit.

Citește și: