Lovitură dureroasă pentru General Motors: înfrângerea suferită după aproape 100 de ani, cine i-a luat locul

Lovitură dureroasă pentru General Motors: înfrângerea suferită după aproape 100 de ani, cine i-a luat locul

General Motors este cel mai important producător american de autoturisme și unul dintre cele mai puternice branduri la nivel global. Are în spate Chevrolet, Cadillac, Buick sau GMC, dar deține procente și din companii străine, precum Wuling sau Baojun. Din păcate, nu se mai află pe primul loc nici măcar în SUA, țara mamă.

Din 1931, General Motors s-a aflat în fruntea clasamentului american în materie de autoturisme vândute. Din păcate, 2021 a venit cu o veste foarte proastă pentru gigantul cu o lungă tradiție peste ocean. Nu de alta, dar tocmai a pierdut poziția de lider în fața japonezilor de la Toyota.

General Motors, îngenuncheat de Toyota Motor Corp

Conform datelor obținute de Reuters, General Motors sau GM nu mai este lider de vânzări pe piața auto din SUA. Toyota i-a luat locul. Cei doi producători au publicat statisticile pe anul trecut la mijlocul acestei săptămâni, iar japonezii se laudă cu nu mai puțin de 2,332 de milioane de autovehicule comercializate pe piața nord-americană, în timp ce oficialii GM au fost nevoiți să se mulțumească cu doar 2,218 milioane.

Ca să înțelegi și mai bine înfrângerea suferită de General Motors poți avea în vedere că, de la an la an, a înregistrat o scădere a vânzărilor cu 13%, în timp ce Toyota s-a bucurat de o creștere a interesului americanilor de 10%. Dacă ne rezumăm doar la ultimul trimestru din 2021, scăderea a fost de 43% de la 2020 la 2021 pentru GM.

Explicațiile din spatele acestei schimbări sunt multe, dar încep cu criza globală de semiconductori, o realitate care a forțat producătorii să facă mai multe compromisuri. Unii au oprit complet producția pentru o perioadă de timp limitată, alți s-au concentrat pe cele mai profitabile modele, chiar dacă acestea nu erau cele mai ieftine sau cele mai îndrăgite de publicul larg.

Cu un an în urmă, în 2020, General Motors a vândut 2,55 milioane de vehicule în SUA, comparativ cu 2,11 milioane în cazul Toyota și doar 2,04 milioane în cazul producătorului Ford. Una peste alta, experții din domeniul auto estimează că aproximativ 15 milioane de vehicule au fost vândute în 2021 pe piaţa americană, cu mult sub media anilor anterior de 17,3 milioane de mașini.

Citește și: