Legea zgomotului: ce obligații și sancțiuni vor exista

Legea zgomotului: ce obligații și sancțiuni vor exista

Un proiect de lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 121/2019 referitoare la evaluarea şi gestionarea zgomotului a fost adoptat de Guvern. Iată ce înseamnă acest lucru.

Conform acestui proiect, autorităţile publice şi operatorii economici vor avea obligaţia să pună în aplicare metodele de evaluare a efectelor dăunătoare ale zgomotului ambiental. Propunerea este a Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), notează Economica.

Potrivit aceleiași surse, în Directivă s-au introdus metode de evaluare a efectelor dăunătoare ale zgomotului pentru trei tipuri de surse de zgomot: trafic aerian, feroviar şi rutier.

Legea zgomotului ambiental

În proiectul de lege se mai menționează introducerea metodei de evaluare a efectelor dăunătoare ale zgomotului ambiental pentru evaluarea riscului apariţiei cardiopatiei ischemice cauzate de efectul zgomotului provenit din traficul rutier.

„Au fost introduse, de asemenea, obligaţiile autorităţilor publice şi ale operatorilor economici care să pună în aplicare metodele de evaluare a efectelor dăunătoare ale zgomotului ambiental. Astfel, autorităţile publice care administrează aglomerări şi operatorii economici care administrează infrastructuri aeroportuare, rutiere şi feroviare, vor pune în aplicare relaţiile doză-efect pentru evaluarea efectelor dăunătoare ale zgomotului, atunci când elaborează planuri de acţiuni. De asemenea, prin proiectul de lege s-au introdus câteva corecţii tehnice (formule, termeni) la anexa 2 la Legea 121/2019 ca urmare a introducerii acestor corecţii de către Comisia Europeană prin rectificarea adusă la Directiva (UE) 2015/996 a Comisiei din 19 mai 2015 de stabilire a unor metode comune de evaluare a zgomotului, în conformitate cu Directiva 2002/49/CE”, se mai arată în comunicat.

Încă un lucru important de precizat este că există obligația de a se întocmi hărţi strategice de zgomot şi planuri de acţiune. Astfel, sunt introduse patru noi aglomerări (municipiile Vaslui, Drobeta-Turnu Severin, Piatra Neamţ şi Râmnicu Vâlcea) care înregistrează o populaţie mai mare de 100.000 de locuitori.

De menționat este și că implementarea prevederilor legii elaborate nu conduce la înfiinţarea de instituţii sau organisme noi şi nici la modificarea structurii instituţiilor existente.

Citește și: