11 iun. 2022 | 10:55

Legătura dintre operațiile pentru reducerea greutății corporale și cancer: ce spun oamenii de știință

ACTUALITATE
Legătura dintre operațiile pentru reducerea greutății corporale și cancer: ce spun oamenii de știință

Pentru persoanele cu obezitate, chirurgia bariatrică este, de departe, cea mai eficientă modalitate de a pierde în greutate și de a o menține, deși și cea mai invazivă.

În timp ce s-a dovedit științific că dietele nu funcționează pe termen lung pentru marea majoritate a oamenilor, micșorarea stomacului prin mijloace chirurgicale este incredibil de eficientă. Un studiu a constatat că, în medie, cei care sunt supuși procedurii au pierdut peste un sfert din greutate corporala.

În plus, intervenția chirurgicală nu provoacă doar scădere în greutate, ci pare să scadă semnificativ și riscul unor tipuri de cancer, potrivit datelor recente.

Studiile arată cât de eficiente sunt operațiile pentru reducerea greutății și cum te ajută ele să previi cancerul

Un studiu care a folosit date din cohorta SPLENDID (Proceduri chirurgicale și eficacitate pe termen lung în incidența bolilor neoplazice și deces) a constatat că intervenția chirurgicală de scădere în greutate a fost asociată cu o reducere cu 32% a riscului relativ în cancerele legate de obezitate și un risc relativ mai mic cu 48% de deces cauzat de cancer.

Un alt studiu, prezentat la reuniunea anuală a Societății Americane de Chirurgie Metabolice și Bariatrică (ASMBS) a descoperit ceva similar, subliniind faptul că incidența cancerului la sân, ginecologic, renal, cerebral, pulmonar și tiroidian a fost scăzută pentru cei care au suferit intervenția chirurgicală. Cercetătorii notează că participanții cu obezitate care nu au suferit intervenția chirurgicală au avut de 3,5 ori mai multe șanse de a muri din cauza cancerului.

„Conform Societății Americane de Cancer, obezitatea este pe locul doi, după tutun, în ceea ce privește riscul cancer în Statele Unite”, a spus autorul studiului SPLENDID, medicul cardiovascular al Clinicii Cleveland, Steven Nissen. „Acest studiu oferă cele mai bune dovezi posibile cu privire la valoarea pierderii intenționate în greutate pentru a reduce riscul de cancer și mortalitatea”, a continuat el.

Cancerul apare atunci când celulele suferă mai multe mutații genetice, inclusiv unele care dezactivează în mod specific repararea sau verificările de control al calității, care de obicei ar merge până la uciderea celulelor defecte, mutante, pentru a preveni alte probleme. Fără mecanisme de control, celulele deteriorate cresc necontrolat și duc la tumori, inclusiv unele maligne.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele