28 sept. 2022 | 10:21

Ce să mănânci în Egipt dacă mergi în vacanță. Top 20 preparate

VISTA
Ce să mănânci în Egipt dacă mergi în vacanță. Top 20 preparate

Dacă te afli pentru prima oară în țara piramidelor, nu ai voie să ratezi aceste feluri de mâncare specifice țării faraonilor.

Sunt preparate locale pe care le vei găsi în aproape toate bucătăriile egiptene din restaurantele pe care le vei vizita, preparate cu sau fără carne. Unele feluri sunt puțin ciudate pentru europeni, dar devin atrăgătoare după prima înghițitură.

Hai să aflăm împreună ce să mănânci în vacanța ta din Egipt!

Nescafé

Nescafé este cea mai fierbinte cafea pe care o vei comanda vreodată. O să îți pară asemănătoare cu cea turcească, dar nu este așa, diferența fiind spuma de lapte extrem de cremoasă și temperatura ridicată a băuturii. Este un produs care se servește, de cele mai multe ori, pe plajă.

Aperitivele din Egipt

Aperitivele din Egipt sunt extrem de importante în bucătăria locală, la fel ca în Grecia. Se numesc „meze” și se servesc alături de pita. Puteți comanda hummus cu chimen sau baba ganoush, adică un fel de salată de vinete coapte, tocate mărunt și amestecate cu tahini, ulei, usturoi sau suc de lămâie. Mai puteți încerca duqqa, un preparat cu fructe uscate, condimente sau semințe, sau gulaș cu brânză și carne tocată. Aperitivele mai pot fi servite alături de murăturile egiptene numite torshi sau cu salate divers condimentate.

Pâinea din Egipt

Pâinea egipteană se numește Eish Masri sau Eish Baladi, „eish” însemnând „viață” în traducere. Este un produs extrem de important în alimentația localnicilor și se regăsește la fiecare masă zilnică. Însoțește sosuri, kebaburi sau celebrul falafel și este un produs vegetarian, fără ouă sau unt. Pâinea se face din făină de porumb sau de grâu, zahăr, sare, drojdie, ulei sau schinduf măcinat, în funcție de tipul de pâine pe care îl doriți sau tipul care se prepară în zona în care vă aflați.

Shakshouka

Shakshouka este unul dintre cele mai indicate preparate pentru micul dejun datorită concentrației ridicate de proteină din ou. Se face într-o tigaie din fier sau lut, în care se adaugă cartofi, fasole boabe, carne, condimente și roșii. În timp ce amestecul se gătește, se adaugă ouăle care trebuie să rămână poșate.

Fatir

Fatir este un produs asemănător cu celebra pizza calzone, dar mult mai bun la gust, și care arată ca o lipie pe care o găsești și în România. Este un fel de mâncare realizat din aluat cu unt, în care se pune multă brânză gumoasă, carne condimentată și legume caramelizate. Pe scurt, poate fi considerată o clătită umplută cu carne sau, uneori, umplută cu ouă sau fructe, ca desert.

Kushari și Ful Medammes

Kushari este un fel de mâncare națională din Egipt care te va încânta dacă iubești deja tocanele. Conține roșii cu orez, sos, linte, năut, ceapă caramelzată și usturoi. Ful Medammes este piure de fasole fava, amestecat cu usturoi, suc de lămâie și ulei, fiind foarte asemănător cu celebrul hummus. Se poate mânca cu pâine sau alături de ouă fierte, unt și sos de roșii.

Koshary

Koshary este un fel de mâncare tradițional și vegetarian care costă foarte puțin, fiind vândut și la standurile de pe străzi. Este un produs vechi, ce datează încă din secolul al 19-lea, când resturile de mâncare de peste zi se preparau pentru masa de seară. Printre ingredientele acestui fel de mâncare egiptean se numără macaroane, orez, năut, linte, ceapă caramelizată, usturoi, sos de roșii, ulei, oțet și condimente picante.

Mahshi Wara’ Inab

Mahshi Wara’ Inab sunt asemănătoare cu sarmalele noastre în foi de viță de vie. Dar cele egiptene sunt umplute cu orez amestecat bine de tot cu lămâie, ceapă, mărar, mentă și uneori carne. După preparare, sărmăluțele sunt scufundate în ulei de măsline și devin un deliciu culinar care, culmea!, nu este deloc un fel de mâncare greu

Kebab și Kofta

 Kebab și Kofta sunt produse din bucătăria egipteană realizate din carne tocată de miel, puse pe frigăruie și gătite la grătar. Kebabul se regăsește și în România, dar după cum vă puteți da seama, diferența de gust se va resimți total în vacanța din Egipt.

Ta’meya (Falafel) și ful

Ta’meya sunt chiftelele de falafel din boabe de fasole fava, amestecate cu ceapă, mărar, pătrunjel, coriandru, chimen, piper, paprika, sare, făină de năut. Sunt prăjite în ulei și vin însoțite de pastă de fasole condimentată bine de tot, brânză și pită caldă, numită ful. Este un produs pe care egiptenii îl servesc la micul dejun sau la prânz, și care nu are legătură cu falafelul cu care românii sunt obișnuiți. Așa că, dacă vrei un altfel de gust pe cerul gurii, nu trebuie să ratezi un Ta’meya la prânz!

Shawarma

Shawarma este deliciul de care românii s-au îndrăgostit de ani buni, dar în Egipt se prepară altfel. Conține carne de vită marinată sau de pui, preparată cu un mix de condimente, servită cu tahini și sos de usturoi. Este cel mai ieftin fel de mâncare pe care îl poți servi în oraș, indiferent de ora din zi.

Mahshi

Mahshi sunt legume umplute, un fel culinar potrivit pentru vegetarienii care vizitează Egiptul. Se prepară din vinete, dovlecei, roșii, ardei gras, frunze de varză sau viță de vie. Umplutura se face din orez cu mărar, pătrunjel, scorțișoară și sos de roșii. Persoanele care consumă și carne pot cere ospătarului să adauge în compoziție și carne tocată, înainte de preparare.

Molokhia

Molokhia este un stil de mâncare asemănător cu spanacul scăzut din România. Se prepară din frunzele de spanac tocate mărunt, gătite în zeamă de pui, vită sau fructe de mare, asezonate cu usturoi sau coriandru. Acest fel de mâncare se servește cu carne de pui, vită sau fructe de mare, orez și pâine

Molokheyyah

Molokheyyah este o supă verde, realizată din frunze de iută, o plantă des folosită ca legumă în Egipt, Siria sau Liban. Frunzele acesteia se toacă mărunt și apoi se fierb, apoi se adaugă condimente precum usturoi sau coriandru. În unele zone, în molokheyyah se mai adaugă și carne.

Hummus bi Tahina

Hummus bi Tahina este unul dintre cele mai iubite produse culinare din lume. Humusul, creat la bază de egipteni, este modul principal în care se consumă năutul la nivel global. Egiptenii îl fac cu tahini, adică pastă de susan, usturoi, ulei de măsline, zeamă de lămâie și sare. Se servește alături de pâinea lor celebră sau de legume crocante ca țelină, morcovi sau castraveți.

Macaroni Béchamel

Macaroni Béchamel sună a fi un preparat exotic, dar nu este așa: este varianta egipteană a macaroanelor cu brânză sau a celebrei lasagna. Este vorba de paste rigatoni cu sos alb béchamel, pe care le vei găsi uneori asezonate cu carne tocată picantă, ceapă și sos de roșii. Tot amestecul se coace în cuptor și, deși nu îți pare wow la prima vedere, papilele tale gustative se vor îndrăgosti de acest preparat egiptean!

Jelly Cake

Jelly Cake este, după cum îi spune și numele, prăjitură cu jeleu și banane. Este un desert simplu, dar interesant, care vine servit cu bananele lăsate întregi pe interior, pe care le poți admira în splendoarea lor. Este o combinație pe care egiptenii, dar și turiștii, o găsesc extrem de interesantă.

Roz Bel Laban

Roz Bel Laban este varianta de Egipt a celebrului orez cu lapte pe care toți românii l-au mâncat în copilăria lor. Diferența este că localnicii îl fierb în lapte sau în smântână, iar apoi este servit cu zahăr și foarte mult fistic măcinat.

Basbousa

Basbousa este un deliciu pentru cei care iubesc dulciurile! Se găsește chiar și în Grecia sau Turcia, și se prepară din foarte puține ingrediente. Desertul se face din griș amestecat cu lapte sau iaurt, zahăr, nucă de cocos, unt, migdale. După ce se coace, se însiropează cu sirop din zahăr, miere, apă de băut și apă de portocal sau trandafir, pentru aromatizare. Se consumă abia la câteva ore de la prepararea completă.

Sahlab

Sahlab este o băutură populară în Egipt, cam cum este cacaoa în România. Se prepară din lapte fierbinte în care se adaugă pudră de orhidee, zahăr, vanilie și scorțișoară. Este o licoare reconfortantă, care te va încălzi imediat.