Președintele brazilian, gafă de proporții în discursul ținut la Londra, ca omagiu adus reginei. Ce a putut să spună

Președintele brazilian, gafă de proporții în discursul ținut la Londra, ca omagiu adus reginei. Ce a putut să spună

Președintele brazilian de extremă-dreapta Jair Bolsonaro a fost întâmpinat cu proteste duminică la Londra, înainte de funeraliile reginei Elisabeta a II-a, în timp ce poliția i-a separat pe susținătorii și detractorii săi, după ce acesta a ținut un discurs de campanie în aer liber.

Discurs neadecvat al președintelui brazilian la Londra

Bolsonaro a adus un omagiu regretatei regine înainte de a apărea pentru a-și continua campania de realegere prezidențială.

„Condoleanțele noastre pentru familia reginei și pentru poporul Regatului Unit. În Brazilia, avem încă amintiri puternice ale vizitei ei acolo în 1968”, a spus el mulțimii, vorbind de la balconul casei ambasadorului brazilian într-o zonă bogată din West End din Londra.

„Pentru tot ceea ce a reprezentat ea pentru țara sa și pentru lume, momentul este unul de tristețe și de recunoaștere pentru tot ceea ce a făcut pentru lume”, a adăugat el.

În pofida ocaziei sumbre a doliului național care este ținut în Marea Britanie, Bolsonaro a profitat apoi de moment în ceea ce părea a fi continuarea campaniei sale pentru realegere.

El a abordat aceleași teme care au fost în centrul mesajului său politic în timpul mitingurilor sale de campanie, denunțând cu vehemență legalizarea drogurilor și a avortului în Brazilia și vorbind, de asemenea, împotriva „ideologiei de gen”.

„Noi trebuie să decidem viitorul națiunii noastre. Știm cine se află de partea cealaltă și ce vor să implementeze în Brazilia. Steagul nostru va fi întotdeauna acele culori pe care le avem aici – verde și galben”, a declarat Bolsonaro în fața mulțimii de susținători de mai jos.

În timp ce Brazilia se pregătește pentru alegerile prezidențiale din 2 octombrie, Bolsonaro le-a spus susținătorilor săi că va câștiga primul tur.

În momentul de față, sondajele îl plasează pe fostul președinte Luiz Inacio Lula da Silva în fața lui Bolsonaro în ceea ce experții au catalogat drept cele mai polarizate alegeri din Brazilia din ultimele decenii.

Bolsonaro, criticat penru politiciel sale

Prietenii și rudele jurnalistului britanic Dom Phillips, care a fost ucis în iunie împreună cu expertul local indigen Bruno Pereira în pădurea amazoniană, au protestat, de asemenea, în fața reședinței ambasadorului, mobilizându-se pentru a-și face auzite vocile și pentru a denunța vizita lui Bolsonaro.

Cei doi bărbați efectuaseră cercetări pentru un proiect de carte despre eforturile de conservare din regiune.

Numeroși ecologiști și apărători ai popoarelor indigene și ai drepturilor lor teritoriale au criticat politicile lui Bolsonaro, insistând că acesta a redus protecția mediului în Amazon, provocând distrugeri ecologice.

Pe unul dintre bannerele care a fost ținut în sus de protestatari se putea citi „Opriți-l pe Bolsonaro pentru viitorul planetei”.

Ulterior, Bolsonaro, însoțit de prima doamnă Michelle Bolsonaro, a mers la Westminster Hall, unde regina se află în stare de veci, și a semnat o carte de condoleanțe în onoarea regretatului monarh.