Descoperire remarcabilă a cercetătorilor: ce animal ar putea fi recreat, cum e posibil

Descoperire remarcabilă a cercetătorilor: ce animal ar putea fi recreat, cum e posibil

Descoperirea recentă a unui „specimen fantastic” de ADN Dodo a fost ultimul indiciu necesar pentru a finaliza genomul păsării dispărute, a anunțat o echipă de cercetători biologici de la Universitatea din California, Santa Cruz.

Descoperirile înseamnă că oamenii de știință sunt cu un pas mai aproape de posibilitatea de a aduce înapoi Dodo, care a dispărut cu mai bine de trei secole în urmă.

Beth Shapiro, profesor de ecologie și biologie evolutivă la UC Santa Cruz, le-a spus telespectatorilor unui webinar al Societății Regale că grupul ei va publica întreaga secvență genetică la Muzeul de Istorie Naturală din Danemarca.

Shapiro a confirmat descoperirea când a fost presată de public. „Da, genomul Dodo este secvențiat în întregime pentru că noi l-am secvențiat. Nu a fost publicat încă, dar există și lucrăm la el chiar acum”, a spus ea.

Pasărea înaltă de 91 de cm a fost înregistrată pentru prima dată în istoria modernă de marinarii olandezi pe insula Mauritius, la est de Madagascar, în Oceanul Indian, în 1598. Până la sfârșitul secolului al XVII-lea, acolo nici o urmă a faimosului Dodo nu a mai putut fi găsită. Se presupune că speciile invazive, inclusiv câini, pisici și oameni au stat la baza dispariției animalului.

În comunitatea de cercetare evoluționistă are loc o dezbatere cu privire la potențialul de a recrea alte specii preistorice, cum ar fi mamutul lânos care a dispărut în urmă cu aproximativ 4.000 de ani. Oamenii de știință au tachinat planul de când genomul său complet a fost secvențiat în 2015.

dodo

Un proces complicat

În același an, cartea lui Shapiro „How To Clone A Mammoth” și-a dezvăluit aspirațiile de eliminare a dodo-ului: „Mai mult decât orice altă specie Dodo este simbolul internațional al dispariției cauzate de om”, a scris ea.

Dar aducerea înapoi a Dodo ridică provocări unice, a spus Shapiro participanților la Royal Society.

Mamiferele sunt mai simple”, a spus ea, posibil prin clonare – „aceeași abordare care a fost folosită pentru a crea Oaia Dolly”.

„Dar nu știm cum să facem asta cu păsările din cauza complexității căilor lor de reproducere. Așa că trebuie să existe o altă abordare pentru păsări”, a explicat ea, adăugând că are „puține îndoieli că vom ajunge acolo”.

Mai mult, dintre toate animalele pe care cercetătorii le-ar putea reintroduce în natură, există un argument puternic pentru Dodo, deoarece un habitat tropical potrivit ar putea fi ușor localizat pentru el astăzi. În plus, este inofensiv.

„Dodo este o pasăre populară și este una pe care o poți aduce înapoi”, a declarat geneticianul George Church de la Harvard într-o declarație. „Dacă readuci la viață T-Rex, poate că acesta nu ar fi lucrul popular, deoarece ar produce revoltă și ar provoca ravagii.”