11 mai 2022 | 08:50

”Lecția” de economie vine din Ungaria: ce spun maghiarii despre România

ACTUALITATE
”Lecția” de economie vine din Ungaria: ce spun maghiarii despre România

Multiplele crize care au pus stăpânire pe România au ecou și în țara vecină. Presa de la Budapesta nu vorbește în termeni prea plăcuți despre situația de la noi și consideră că avem mari probleme din acest punct de vedere.

Conform presei maghiare, problema care atrage atenția în regiune este legată de bugetul nostru național. Jurnaliștii notează că ne confruntăm cu o creștere accelerată a cheltuielilor. Acestea evoluează mai mult decât încasările, ceea ce generează deficit, după cum notează publicațiile din țara vecină.

Nici Ungaria nu o duce prea bine

Deși jurnaliștii maghiari vorbesc în termeni destul de duri despre economia noastră națională, trebuie punctat faptul că probleme financiare are și țara vecină, iar acestea nu sunt nici pe departe mici.

Ungaria se confruntă cu o creștere galopantă a prețurilor. Inflația a crescut la 8,5% de la 8,3% din februarie, marcând cea mai mare rată a inflației din iunie 2007. Prețurile de consum au crescut cu 0,98% în martie față de luna precedentă, după creșterea de 1,09% înregistrată în februarie.

„Prognoza inflației pentru lunile următoare rămâne foarte dificilă din cauza războiului și a sancțiunilor, precum și a incertitudinii privind măsurile antiinflaționiste introduse de guvern”, a transmis Peter Virovacz, economist în cadrul ING.

Totuși, sunt și vești bune cu privire la economia vecinilor noștri. Potrivit analiștilor, PIB-ul ar trebui să crească solid în acest an, pe fondul creșterii puternice a salariilor și o piață a forței de muncă ce alimentează cererea internă, în ciuda inflației severe.

Experții avertizează cu privire la riscurile pe care conflictul militar din Ucraina le poate avea asupra Ungariei. De altfel, trebuie notat faptul că toate economiile din regiune sunt vizate de un astfel de avertisment, inclusiv România.

Astfel, efectele de propagare ale unui război prelungit în Ucraina și blocajele globale pe lanțurile de aprovizionare prezintă riscuri negative pentru Ungaria. Analiștii FocusEconomics anticipează că PIB-ul va crește cu 4,0% în 2022, în scădere cu 0,8 puncte procentuale față de prognoza anterioară și cu 3,5% în 2023.