21 apr. 2022 | 18:48

Kremlinul afirmă că încă așteaptă răspuns din partea lui Zelenski la documentul cu cererile lui Putin. Ce îi transmite Peskov

ULTIMA ORĂ
Kremlinul afirmă că încă așteaptă răspuns din partea lui Zelenski la documentul cu cererile lui Putin. Ce îi transmite Peskov

O ofertă de pace a fost predată Ucrainei în cadrul procesului de negocieri, la care Kremlinul încă așteaptă reacția Kievului, a declarat, joi, 21 aprilie, Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui rus Vladimir Putin. Anterior, Moscova a dezvăluit că dinamica discuțiilor lasă mult de dorit.

Kremlinul încă așteaptă răspuns de la Ucraina cu privire la revendicările lui Putin

Un document cu revendicările lui Vladimir Putin, bazate pe formulări absolut clare, a fost înmânat parții ucrainene în cadrul procesului de negocieri pentru încetarea focului.

„În prezent, proiectul nostru a fost înmânat părții ucrainene, care include formulări absolut clare, elaborate. Mingea este în terenul lor, așteptăm un răspuns”, a dezvăluit Dmitri Peskov când a fost rugat să comenteze mersul negocierilor de pace dintre Rusia și Ucraina.

Kremlinul a afirmat, joi, că încă aşteaptă răspunsul liderului de la Kiev, Volodimir Zelenski, la cea mai recentă propunere scrisă a Rusiei în cadrul negocierilor de pace dintre cele două părţi aflate în conflict. De asemenea, Moscova a întrebat de ce preşedintele ucrainean nu era la curent cu documentul respectiv, așa cum afirmase Zelenski cu o zi înainte.

Zelenski susține că nu știe nimic despre acest document

Volodimir Zelenski a susținut, miercuri, că nu a văzut sau auzit nimic despre documentul pe care Kremlinul a precizat că l-a înmânat părţii ucrainene, în care îşi exprimă cererile în cadrul negocierilor de pace.

„Repet încă o dată, aşa cum am spus ieri, formulările noastre, de fapt, cea mai recentă versiune a lor, au fost înmânate oponenţilor noştri, delegaţiei ucrainene de negociere”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Poziția liderului de la Kiev ridică semne de întrebare

Potrivit omului lui Putin, Rusia este la curent cu declaraţiile lui Zelenski, „care ridică şi anumite întrebări despre motivul pentru care nimeni nu îl informează pe preşedintele Ucrainei cu privire la versiunile ruseşti ale textului”.

Declarațiile celor două țări par să evidenţieze prăpastia dintre ele şi starea precară a comunicării lor, la opt săptămâni după ce Moscova şi-a trimis trupele şi tancurile în Ucraina.

În ce stadiu sunt negocierile de pace?

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, la jumătatea lunii aprilie, că negocierile de pace cu Ucraina au ajuns într-un impas. Iar șeful delegaţiei ucrainene a dezvăluit, marţi, că este dificil de prezis când ar putea fi reluate discuțiile cu Rusia din cauza asediului asupra Mariupolului şi a dorinţei Kremlinului de a-şi consolida poziţia printr-o nouă ofensivă militară în estul țării.