Joe Biden răspunde la amenințările Rusiei privind un război nuclear: „SUA sunt pregătite pentru orice”

Joe Biden răspunde la amenințările Rusiei privind un război nuclear: „SUA sunt pregătite pentru orice”

Președintele american Joe Biden a avertizat, joi, Rusia să nu facă declarații inutile despre utilizarea armelor nucleare, în urma comentariilor publice ale unui oficial rus de top despre posibilitatea unui astfel de război pe fondul conflictului din Ucraina. Liderul de la Casa Albă a catalogat aceste afirmații ca fiind „iresponsabile”.

Joe Biden, replică pentru Serghei Lavrov

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a făcut recent aluzie la posibilitatea unui război nuclear pe măsură ce conflictul din Ucraina se prelungește. Deși a spus că Rusia nu dorește să folosească arme de distrugere în masă, omul lui Putin a subliniat că „pericolul este grav”, comentarii care au fost condamnate ferm de oficialii americani ai Apărării, dar și de președintele SUA.

„Nimeni nu ar trebui să facă precizări inutile despre utilizarea armelor nucleare sau despre posibilitatea necesității de a le folosi”, a spus Joe Biden, numind retorica „iresponsabilă”.

„Pericolul unui război nuclear este real”

Serghei Lavrov a declarat, la începutul acestei săptămâni, că descurajarea nucleară este „poziția de principiu” a Kremlinului, însă, „pericolul este serios, real și nu poate fi subestimat”.

După discursul său în care a cerut Congresului american să accepte cererea sa de 33 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Biden a respins, de asemenea, comentariile lui Lavrov despre conflictul din Ucraina ca fiind un război proxy între NATO și Rusia, spunând că „nu este adevărat”.

„Mă îngrijorează, pentru că arată disperarea pe care o simte Rusia în legătură cu eșecul ei abject în a putea face ceea ce și-a propus în primă instanță. Cred că este mai degrabă o reflectare nu a adevărului, ci a eșecului”, a susținut președintele SUA, „și astfel, în loc să spună că ucrainenii sunt echipați cu o anumită capacitate de a rezista forțelor rusești, trebuie să… spună poporului lor că Statele Unite și tot NATO sunt angajate în eliminarea trupelor rusești, a tancurilor și așa mai departe”.

Armata americană urmărește constant arsenalul nuclear al lui Putin

Întrebat ulterior despre o posibilă agresiune rusă împotriva NATO și a aliaților săi, liderul de la Casa Albă a spus că „SUA sunt pregătite pentru orice” ar face Putin.

Potrivit CNN, armata americană urmărește constant arsenalul nuclear al Rusiei, în timp ce războiul din Ucraina continuă, iar secretarul Apărării, Lloyd Austin, este informat de două sau trei ori pe săptămână de către generalul american de vârf, care supraveghează armele nucleare și apărarea SUA.

Pentagonul susține că nu a văzut vreun indiciu că Moscova ar pregăti arme nucleare pentru utilizarea lor în timpul războiului. Cu toate acestea, îngrijorarea americanilor rămâne.

Citește și: