26 apr. 2022 | 14:35

Marea Britanie, răspuns la amenințarea lui Serghei Lavrov privind izbucnirea unui Al Treilea Război Mondial

ULTIMA ORĂ
Marea Britanie, răspuns la amenințarea lui Serghei Lavrov privind izbucnirea unui Al Treilea Război Mondial

Marea Britanie a minimizat comentariile ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, cu privire la posibila utilizare a armelor nucleare în conflictul dintre Ucraina și Rusia. Anterior, oficialul rus a spus lumii să nu subestimeze riscurile considerabile ale războiului nuclear, explicând că furnizarea de arme de către NATO Ucrainei „în esență” înseamnă că Alianța occidentală este angajată într-un război proxy cu Rusia.

Cum răspunde Marea Britanie la afirmațiile lui Serghei Lavrov despre Al Treilea Război Mondial

„Nu cred că în acest moment există o amenințare iminentă cu arme nucleare în Ucraina”, a declarat James Heappey, subsecretar de stat parlamentar pentru forțele armate britanice.

Întrebat despre posibilitatea ca Moscova să folosească o armă nucleară tactică în Ucraina, Heappey a spus că există șanse „foarte mici”.

„NATO a fost implicată în consolidarea Flancului Estic, iar comunitatea donatorilor nu este compusă doar din statele care alcătuiesc alianţa, ci şi din altele din exterior”, a declarat Heappey privind afirmaţia lui Lavrov referitoare la posibilitatea izbucnirii unui Al Treilea Război Mondial.

„Nu este inevitabil ca Rusia să cucerească Donbasul, însă există toate şansele ca ucrainenii să învingă”, datorită sprijinului oferit de statele din întreaga lume şi a echilibrului dintre cele două părţi, a mai afirmat britanicul.

„Este o prostie și Lavrov știe asta”

Totodată, subsecretarul de stat a mai subliniat că „motivul pentru care există un război în Ucraina este că Rusia a trecut peste graniţele unei ţări suverane şi a început să îi invadeze teritoriul”. „Se potrivește narațiunii Kremlinului să susțină că se află cumva într-o confruntare cu NATO. Ei (n.r. – rușii) spuneau asta chiar înainte de a începe războiul, dar asta este o prostie și Lavrov știe asta”, a mai spus Heappey.

Moscova numește acțiunile sale o „operațiune specială” pentru a dezarma Ucraina și a o proteja de fasciști. Ucraina și Occidentul spun că acesta este un pretext fals pentru războiul lui Vladimir Putin.

Conflictul din estul Ucrainei va fi diferit

James Heappey a subliniat că este complet legitim ca Ucraina să lovească logistica rusească și aprovizionarea cu combustibil și a recunoscut că armele pe care comunitatea internațională le furnizează acum aveau raza de acțiune pentru a fi utilizate în Rusia. De asemenea, britanicul a evidențiat că luptătorii din Mariupol au continuat să reziste forţelor rusești, în pofida estimărilor continue că armata rusă va cuceri oraşul portuar, dar a dezvăluit că situaţia în estul Ucrainei va fi diferită.

„Cred că ceea ce vom vedea în Donbas este un tip de conflict foarte diferit de cel pe care l-am văzut în jurul Kievului. Cred că vom vedea un conflict între două forţe care sunt mult mai echilibrate, unde ucrainenii au avantajul unor poziţii defensive care au fost săpate şi pregătite în ultimii opt ani, iar acest lucru va reprezenta o situaţie extraordinar de dificilă pentru ruşi”, a afirmat Heappey.

Afirmații cheie despre NATO

Despre afirmaţiile ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, potrivit cărora există riscul izbucnirii unui Al Treilea Război Mondial, Heappey a făcut următoarea remarcă: „În primul rând, comunitatea donatorilor nu este NATO. Alianța a fost implicată în consolidarea Flancului său Estic, aşa că multe dintre navele şi aeronavele trupelor noastre în Europa de Est sunt, cu precădere, sub pavilionul NATO”.