Dmitro Kuleba, reacție privind amenințările unui război nuclear: „Rusia pierde și vrea să sperie lumea”

Dmitro Kuleba, reacție privind amenințările unui război nuclear: „Rusia pierde și vrea să sperie lumea”

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat că lupta din Ucraina riscă să escaladeze în Al Treilea Război Mondial și că NATO a fost „în esență” angajată într-un oarecare conflict cu Moscova, furnizând Kievului arme. Într-un interviu amplu difuzat, luni, 25 aprilie, de televiziunea de stat, oficialul rus a spus că riscul unui război nuclear nu trebuie subestimat și că nucleul oricărui acord de încheiere a conflictului din Ucraina va depinde în mare măsură de situația militară de pe teren. Ministrul ucrainean de Externe a reacționat.

Ucraina reacționează la amenițările unui război nuclear

Interviul lui Serghei Lavrov a fost difuzat la câteva ore după ce secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și secretarul Apărării, Lloyd Austin, au vizitat Kievul, promițând mai multă asistență militară Ucrainei. Austin a precizat că America vrea să vadă Rusia „slăbită” și s-a angajat să înarmeze Ucraina pentru a o ajuta să câștige împotriva Moscovei.

Kuleba, replică pentru Lavrov

Potrivit ministrului ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, atunci când Rusia vorbeşte despre posibilitatea declanşării unui război nuclear este din cauză că simte că pierde bătălia în Ucraina.

„Rusia pierde şi ultima speranţă de a speria lumea ca să nu sprijine Ucraina. De aceea vorbeşte despre un pericol real al unui Al Treilea Război Mondial. Aceasta înseamnă doar că Moscova pierde în Ucraina. Tocmai din acest motiv, lumea trebuie să ne sprijine şi mai mult ca să putem câştiga şi apăra securitatea europeană şi globală”, a fost replica lui Kuleba pentru Lavrov.

Bătălii grele în două luni de război

Invazia rusă a Ucrainei, cel mai mare atac asupra unui stat european din 1945, a provocat mii de morți și răniți, a distrus orașe întregi și a forțat peste cinci milioane de oameni să fugă în străinătate. Moscova numește acțiunile sale o „operațiune militară specială”, cu scopul de a dezarma Ucraina și a o proteja de naziști. Kievul și Occidentul spun că acesta este un pretext fals pentru un război neprovocat asupra unei țări suverane.

Putin a respins un acord de pace cu Ucraina

Comentariile lui Lavrov vin după ce au apărut informații conform cărora Vladimir Putin a respins orice posibilitate de a semna un acord de pace cu Ucraina în urma scufundării navei amiral rusești din Marea Neagră. Kuleba a declarat, luni seara, că avertismentele lui Lavrov privind un conflict nuclear „înseamnă că Moscova simte înfrângerea” și a îndemnat Occidentul să susțină în continuare Kievul.

Citește și: