Japonia anunță funeralii de stat pentru Shinzo Abe. Data ceremoniei a fost dezvăluită

Japonia anunță funeralii de stat pentru Shinzo Abe. Data ceremoniei a fost dezvăluită

Mii de persoane îndoliate s-au adunat, marți, pe străzile din Tokyo, pentru a-i aduce un ultim omagiu fostului premier japonez Shinzo Abe. Un tren funerar care poartă trupul neînsuflețit a trecut pe lângă câteva puncte de reper înainte de a ajunge la sala de înmormântare Kirigaya din Shinagawa. Priveghiul, care a fost deschis doar prietenilor și familiei, a avut loc la templul Zojoji.

Shinzo Abe, condus pe ultimul drum

Update 21 iulie, ora 21.37. Guvernul nipon a anunțat că, în luna septembrie, vor avea loc funeralii de stat pentru fostul premier Shinzo Abe, ucis în timpul unei demonstraţii electorale. Acest lucru nu s-a mai întâmplat în Japonia din 1967. Având în vedere modul în care şi-a pierdut viaţa Abe şi faptul că a fost premierul nipon cu cel mai lung mandat, nu este de mirare de ce țara a luat această decizie. Potrivit presei naționale, data evenimentului va fi 27 septembrie şi va avea loc pe Arena Budokan, aflată în apropierea Palatului Imperial din Tokyo.

Știrea inițială: Shinzo Abe, în vârstă de 67 de ani, a fost asasinat vinerea trecută, în timp ce ținea un discurs de campanie la Nara, în sudul Japoniei. În toată capitala Tokyo, steagurile au fost arborate, iar în afara templului s-au adunat cei care au vrut să-i adugă un ultim omagiu, mulți dintre ei purtând buchete de flori. Unii stăteau cu capul plecat în rugăciune, unii plângeau, iar alții strigau „Mulțumesc, Abe” sau „La revedere Abe”, în timp ce cortegiul funerar trecea pe lângă ei.

Văduva defunctului s-a așezat pe scaunul din față al funicularului care transporta trupul lui Abe. Mulți îndoliați au declarat, pentru BBC, că fostul premier le-a dat un sentiment de siguranță și securitate. O femeie susține că, în primele zile ale Covid, a simțit că guvernul condus de Abe a abordat criza în mod eficient.

Fostul premier japonez, înmormântat

Mașina funerară a trecut pe lângă sediul Partidului Liberal Democrat (LDP) al lui Abe și s-a îndreptat către reședința prim-ministrului, unde premierul Fumio Kishida și alți parlamentari au primit autocarul. Apoi a trecut pe lângă clădirea parlamentului, unde Abe a intrat pentru prima dată ca parlamentar în 1993, înainte de a ajunge la sala de înmormântare.

O priveghere organizată luni seara a atras sute de demnitari, precum și mii de cetățeni japonezi care au venit să depună flori. Shinzo Abe ținea un discurs de campanie în sprijinul unui candidat la alegerile parlamentare din Japonia când a fost împușcat de două ori. Imaginile atacului l-au arătat pe Tetsuya Yamagami, în vârstă de 41 de ani, folosind o armă improvizată din metal și lemn și ținută cu bandă adezivă. Oamenii legii încă investighează cazul și dacă atacatorul a acționat singur.

Ce credea atacatorul despre Abe

Shinzo Abe a fost cel mai longeviv prim-ministru de după război al Japoniei și unul dintre cei mai influenți politicieni ai săi, notează jurnaliștii britanici. Potrivit poliției japoneze, bărbatul înarmat l-ar fi ucis din cauza nemulțumirilor pe care le avea cu un grup religios din care credea că Abe făcea parte. Atacul a transmis unde de șoc într-o țară în care cazurile de violență cu arme sunt extrem de rare.