Israel își intensifică apărarea cibernetică: ce face Iron Dome împotriva hackerilor

Israel își intensifică apărarea cibernetică: ce face Iron Dome împotriva hackerilor

Guvernul israelian a ordonat firmelor de comunicații să-și intensifice eforturile de securitate cibernetică în urma unei creșteri a tentativelor de atacuri informatice.

În prezent, sunt implementate noi reglementări în care standardele obligatorii și unificate vor trebui îndeplinite, au spus Ministerul Comunicațiilor și Direcția Națională Cibernetică din Israel.

Conform noilor reguli, firmele trebuie să formuleze planuri pentru protejarea rețelelor de comunicații folosind o combinație de mecanisme de monitorizare și control pentru a face posibilă stabilirea unei imagini actualizate a protecției cibernetice, asigurând în același timp confidențialitatea.

„Încercăm să punem standardul potrivit pentru companiile de comunicații pentru a proteja Israelul și a crea un fel de „Dom de fier” împotriva atacurilor de securitate cibernetică. Suferim de mii de atacuri cibernetice în fiecare an”, a declarat ministrul Comunicațiilor Yoaz Hendel.

Israelul folosește un sistem de apărare aeriană Iron Dome pentru a intercepta rachetele trase de militanții palestinieni, în mare parte din Gaza.

Hendel a spus că riscurile au continuat să crească, împreună cu mai multă digitalizare.

Securitate la cel mai înalt nivel

„Rețelele de comunicații sunt o țintă atractivă pentru atacurile cibernetice din partea elementelor ostile”, a spus Hendel, invocând potențiale daune sau oprire a serviciilor și scurgerea informațiilor stocate.

Potrivit firmei de securitate cibernetică Check Point (CHKP.O), a existat o creștere anuală de 137% a atacurilor săptămânale medii asupra companiilor israeliene, la aproape 1.500 pe săptămână, în primele trei luni ale anului 2022.

Gaby Portnoy, noul țar al securității cibernetice din Israel, a declarat că numai în ultima lună, Israelul a înregistrat o creștere bruscă a atacurilor care încercau să distrugă site-uri web. El i-a acuzat pe iranieni că au comis multe dintre atacuri.

Luna trecută, a menționat el, un atac de denegare a serviciului care vizează distrugerea site-urilor guvernamentale a început prin intermediul furnizorilor de telecomunicații, dar în cele din urmă a eșuat.

Portnoy a spus că firmele israeliene de telecomunicații au o securitate cibernetică foarte bună, dar că noile reglementări, care includ un nivel mai ridicat de supraveghere, ar fi o îmbunătățire.

Citește și: