Războiul cibernetic din Ucraina, o mină de aur pentru hackeri: record fără precedent la atacuri globale

Războiul cibernetic din Ucraina, o mină de aur pentru hackeri: record fără precedent la atacuri globale

Experții de la Kaspersky au publicat în această săptămână un raport legat de consecințele cibernetice ale războiului din Ucraina, iar statisticile sunt cât se poate de îngrijorătoare. Discutăm de un număr de atacuri record, mai ales când vine vorba de cele de tip DDoS.

Comparativ cu primul trimestrul din 2021, numărul atacurilor de tip Distributed Denial of Service sau DDoS a crescut de 4,5 ori. Partea bună, dacă o putem numi așa, este că cele mai multe dintre ele au venit ca rezultat al hacktivismului. Practic, sunt atacuri care au vizat site-uri rusești în speranța încurajării încheierii invaziei. Surprinzătoare a fost și durata mult mai mare, din nou fără precedent, pentru respectivele atacuri, conform experților în securitate cibernetică de la Kaspersky.

Activitatea hackerilor a explodat în vreme de război

Dacă întregul concept îți este străin, merită să ai în vedere că atacurile de tip Distributed Denial of Service (DDoS) sunt concepute pentru a întrerupe resursele de rețea utilizate de companii și organizații și pentru a le împiedica să funcționeze în condiții bune. Practic, hackerii taie accesul proprietarilor de drept la propriile servere, site-uri și orice alte servicii online prin crearea artificială a unui volum masiv de trafic.

Ele devin și mai periculoase dacă sistemele compromise sunt din sectoarele guvernamentale sau financiare, deoarece blocarea acestor servicii are efecte secundare care afectează populația largă. Primul trimestru al anului 2022 a înregistrat o creștere bruscă a atacurilor la sfârșitul lunii februarie, ca urmare a crizei din Ucraina.

Conform statisticilor agregate de Kaspersky din propriile soluții de securitate, comparativ cu datele din trimestrul al patrulea din 2021, perioada care deținuse anterior recordul pentru cele mai multe atacuri, primul trimestru al anului 2022 a avut o creștere a numărului total de DDoS cu 46%, respective de 4,5 ori comparativ cu același trimestru din 2021. În final, cantitatea de atacuri „inteligente” sau avansate și direcționate a marcat, de asemenea, o creștere notabilă, de 81% față de recordul anterior, din T4 2021.
Citește și: