12 mai 2022 | 16:53

Iohannis dă vina pe Putin pentru inflația crescută din România: ”E o singură cauză şi ea e războiul pornit de președintele rus”

ULTIMA ORĂ
Iohannis dă vina pe Putin pentru inflația crescută din România: ”E o singură cauză şi ea e războiul pornit de președintele rus”

Klaus Iohannis pare să fi găsit vinovatul pentru explozia prețurilor din România. Președintele României spune că vinovat pentru inflația crescută este Vladimir Putin și războiul pornit de acsta în Ucraina.

Președintele României spune cine e vinovatul pentru creșterea prețurilor

Șeful statului dă asigurări că probleme sunt la nivel global și acțiunile rușilor afectează nu doar ţara noastră.

„Daţi-mi voie să răspund într-un cadru mai larg. Inflaţia e un factor şi am toată încrederea că Guvernul va lua măsurile care se impun. Dar haideţi să vedem de ce am ajuns aici, inflaţia, preţurile la energie, asta s-a întâmplat nu pentru că nu şi-a făcut cineva treaba. Vor fi aceste probleme în plan global. Toate acestea au o singură cauză şi ea e războiul lui Putin împtriva Ucrainei. Guvernul României poate să amelioreze impactul acestei crize şi să ajunte consumatorul vulnerabil, persoanele cu venituri mici. Problemea e una globală şi în SUA inflaţia se apropie de 10% şi în ţări din Europa.

Am avut aseară o discuţie cu premierul, mi-a prezentat măsurile pe care le planifică ei. Trebuie să fim foarte realişti, crizele nu se vor termina mâine, iar situaţia se va complica. Se găsesc anumite soluţii, dar nu e cazul să încercăm să aruncm vina asupra Guvernului, Parlamentului sau clasei politice. Vinovat este Putin care a declanşat acest război împoriva Ucrainei”, a afirmat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis spune că toți românii resimt aceste schimbări, inclusiv el și face un apel către popor să aibă grijă pe ce cheltuie bani și cât.

Eu cred că e o încercare grea prin care trecem. Cred că toată lumea va resimţi. Gândiţi-vă că plătim mai mult pentru benzină, motorină şi trebuie să fim mai atenţi cum cheltuim şi ce cheltuim. Se discută despre anumite compensări la pensii şi salarii, însă trebuie să fim conştienţi de faptul că acest război va crea crize, în perioade de criză e bine să judeci de două ori ce faci şi cum cheltui banii”.

Mugur Isărescu a atras atenția în cadrul unei conferințe de presă că din vara lui 2021, țara noastră a înregistrat o creştere extrem de rapidă a preţurilor.