Klaus Iohannis cere noi sancțiuni pentru Rusia. „România va ajuta la cercetarea crimelor de război din Ucraina”

Klaus Iohannis cere noi sancțiuni pentru Rusia. „România va ajuta la cercetarea crimelor de război din Ucraina”

Preşedintele României, Klaus Iohannis, l-a primit, miercuri, la Palatul Cotroceni, pe liderul german Frank Steinmaier. Cei doi șefi de stat au discutat despre situația din Ucraina, iar într-o conferință de presă comună, Iohannis a calificat drept „crime de război” acțiunile Rusiei din țara vecină.

Iohannis vrea noi sancțiuni pentru Rusia

Referitor la războiul din Ucraina, Klaus Iohannis a spus că presiunea asupra Rusiei trebuie să se intensifice, pentru ca armata rusă să înceteze invazia și să pună capăt agresiunii. Iar crimele de război comise de soldații lui Vladimir Putin trebuie anchetate și pedepsite de justiția internațională. Liderul de la Cotroceni a precizat, într-o conferință de presă comună cu președintele Germaniei, Frank Steinmaier, că acțiunile Kremlinului din Ucraina sunt „crime de război”.

Liderul de la Cotroceni spune că trupele lui Putin au comis crime de război în Ucraina

De asemenea, șeful statului român a mai spus că a abordat necesitatea adoptării de noi sancțiuni pentru Federația Rusă și a continuării demersurilor de izolare a acestei țări pe plan internațional.

„Presiunea trebuie să se intensifice, pentru ca Rusia să înceteze invazia și să pună capăt agresiunii. În egală măsură, toate crimele de război comise de trupele ruse trebuie anchetate minuțios și pedepsite de justiția internațională, iar România va sprijini acest proces”, a declarat președintele României.

Mesaj puternic pentru Republica Moldova

În discuțiile cu liderul german Frank Steinmaier, Klaus Iohannis a abordat și „dificultățile majore cu care se confruntă Republica Moldova, în contextul războiului din Ucraina: Este necesară mobilizarea de sprijin consistent pentru Chișinău, iar România și Germania au aceeași abordare, suntem alături de Republica Moldova și România contează pe sprijinul Germaniei în demersul de organizare, aici, la București, a celei de-a doua Conferințe a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova”.

Țara noastră sprijină aderarea Ucrainei la UE

Preşedintele Klaus Iohannis a specificat faptul că România ajută în continuare Ucraina, explicând că suntem alături şi de Republica Moldova, două țări care trebuie integrate în Uniunea Europeană. Potrivit liderului român, toate crimele de război trebuie anchetate minuţios şi pedepsite de justiţia internaţională.

„Suntem alături de Republica Moldova. România sprijină integrarea Ucrainei, Georgiei şi Republicii Moldova în UE”, a afirmat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis, după discuțiile cu Frank-Walter Steinmeier.

Președintele Germaniei a venit în România

Potrivit Administrației Prezidențiale, vizita președintelui Germaniei în România are loc în contextul aniversării a trei decenii de la semnarea, la 21 aprilie 1992, a Tratatului dintre România și Germania privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa, document-cadru emblematic al istoriei contemporane a relației bilaterale.

Citește și: