Industria semiconductorilor primește ajutor de la UE: despre ce sumă e vorba

Industria semiconductorilor primește ajutor de la UE: despre ce sumă e vorba

Industria semiconductorilor a trecut și încă trece prin perioade dificile. Uniunea Europeană vrea să ajute această industrie.

Astfel, UE vrea să investească zeci de miliarde de euro pentru a-și consolida industria de cipuri și pentru a-și dubla ponderea în producția globală la 20%, conform comisarului pentru industrie, scrie Yahoo News.

Planul ambițios al UE vine după ce Statele Unite au anunțat anul trecut Legea CHIPS pentru America, de 52 de miliarde de dolari, pentru a concura mai bine cu tehnologia chineză.

Industria semiconductorilor va primi zeci de miliarde de euro de la UE

”Nu vreau să vă ofer astăzi nivelul de investiție, dar va fi proporțional cu ceea ce vor să investească SUA”, a declarat comisarul european pentru industrie Thierry Breton, conform aceleiași surse.

Proiectul UE referitor semiconductori a fost anunțat în septembrie anul trecut de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Executivul UE va aproba proiectul pe 8 februarie. Acesta va acoperi investițiile pentru următorii 20-30 de ani.

Înființarea programului finanțat de statele UE vizează producția de semiconductori de ultimă generație și o platformă de proiectare pentru producători, companii de software și utilizatori, pentru a testa noi aplicații. Pentru unitățile de producție europene vor fi aplicate reguli mai flexibile privind ajutoarele de stat.

„Facem tot ce este necesar pentru a atrage investiții strategice. Ne-am stabilit condițiile, primele de acest fel în Europa, securitatea aprovizionării, fără ajutor de stat pentru tehnologiile de recuperare”, a declarat Breton.

El a mai menționat că vrea ca UE să fie un exportator net de semiconductori.

Prognoza unui gigant al industriei: când ar urma să se termine criza semiconductorilor

Infineon, unul dintre cei mai mari furnizori de semiconductori pentru automobile, a spus când se așteaptă să se încheie criza microcipurilor.

Producătorul de semiconductori Infineon se așteaptă ca deficitul produsului său de bază să se termine anul viitor, situația urmând să se îmbunătățească în vară, a spus un director executiv.

„Presupun că vom putea acoperi bine cererea în 2023”, a declarat șeful unității auto a Infineon, Peter Schiefer, pentru publicația  Automobile News Europe Automobilwoche. „Ultimele probleme vor fi rezolvate în 2023”.