Invazia rusă, oprită în mare parte pe toate fronturile. Declarațiile unui serviciu militar de informații

Invazia rusă, oprită în mare parte pe toate fronturile. Declarațiile unui serviciu militar de informații

Invazia rusă în Ucraina a reușit să fie oprită, în mare parte, aproape pe toate fronturile, astfel că forţele ruse au suferit în ultimele zile pierderi grele şi avansând foarte puţin la sol, pe mare sau în spaţiul aerian, după cum a anunţat joi Serviciul Militar de Informaţii al Regatului Unit, relatează Reuters.

Invazia rusă, oprită în mare parte pe toate fronturile

„Rezistenţa ucraineană rămâne fermă şi bine coordonată. Vasta majoritate a teritoriului ucrainean, inclusiv toate oraşele mari, rămân în mâinile ucrainenilor”, a anunţat Ministerul Apărării britanic.

Cartierul general al armatei ucrainene a afirmat, în cursul zilei de miercuri, faptul că Rusia a pierdut până la 40% din forţele de invazie. Astfel că unităţile ruse au fost nimicite, ori şi-au pierdut capacitatea de luptă, arată un ordin de zi, fără a oferi alte cifre.

Autorităţile de la Moscova afirmă că acţiunile din Ucraina nu au scopul de a ocupa un teritoriu, ci de a „demilitariza” şi de a „denazifica” ţara vecină. Rusia îşi defineşte acţiunile din Ucraina prin sintagma „operaţiune militară specială”.

Un raport anterior al serviciilor secrete al ministerului spunea că Rusia recurge la utilizarea de arme mai vechi, mai puțin precise, care sunt mai puțin eficiente din punct de vedere militar și sunt mai susceptibile de a provoca victime civile.

Din cauza întârzierilor în „îndeplinirea obiectivelor lor și a eșecului de a controla spațiul aerian ucrainean”, actualizarea de informații a Ministerului Regatului Unit al Apărării a spus că Rusia probabil a „cheltuit mult mai multe arme de distanță decât era planificat inițial”, determinându-i să recurgă la arme care sunt mai puțin eficiente din punct de vedere militar.

Acesta nu este primul raport care sugerează că avansul Rusiei încetinește în Ucraina.

Un înalt oficial american al apărării a folosit luni un limbaj similar în timpul unei reuniuni de informare cu reporterii, descriind că „aproape toate” avansurile rusești „rămân blocate”. Forțele care se deplasează pe Kiev, inclusiv infamul convoi către nord, nu au progresat în mod apreciabil în weekend, a spus oficialul.

Putin îi numește pe rușii pro-occidentali „trădători naționali”

Președintele rus Vladimir Putin, care a reținut orice disidență de la invadarea Ucrainei, i-a criticat miercuri pe rușii pro-occidentali numindu-i „trădători naționali” într-un discurs televizat.

„Occidentul va încerca să se bazeze pe așa-zisa coloană a cincea, pe trădătorii naționali, pe cei care câștigă bani aici cu noi, dar locuiesc acolo. Și mă refer la „trăiește acolo”, nici măcar în sensul geografic al cuvântului, ci în funcție de gândurile lor, de conștiința lor sclavă. Acești oameni nu pot trăi fără libertatea de gen”, a spus Putin, relatează CNN.

Termenul „a cincea coloană” se referă de obicei la simpatizanții inamicului și își are originea în timpul războiului civil spaniol.

Liderul rus, ale cărui forțe s-au blocat în Ucraina și a cărui țară se confruntă cu un dezastru economic din cauza sancțiunilor occidentale, a învinuit adesea influențele occidentale pentru ceea ce îi afectează țara.