Internetul prin satelit Starlink de la SpaceX este acum disponibil pentru comandă în 32 de țări: aceste regiuni pot avea echipamentul expediat „imediat”

Internetul prin satelit Starlink de la SpaceX este acum disponibil pentru comandă în 32 de țări: aceste regiuni pot avea echipamentul expediat „imediat”

Serviciul de internet Starlink este acum disponibil în 32 de țări din întreaga lume, a scris pe Twitter compania deținută de Elon Musk. Țările și regiunile marcate pe harta sa ca „disponibile”, inclusiv părți din Australia, Brazilia, Chile, SUA, Canada și cea mai mare parte a Europei, pot primi echipamentele lor „imediat”.

Serviciul s-a extins constant de la ieșirea din beta anul trecut, fiind disponibil în 12 țări din septembrie 2021 și 25 de țări în februarie anul trecut.

Harta Starlink arată zonele marcate ca „disponibile” (albastru deschis), „listă de așteptare” (albastru mediu) și „în curând” (albastru închis). Serviciul are o acoperire potențială aproape globală la latitudini sub aproximativ 60 de grade nord, dar disponibilitatea este acordată de la țară la țară.

Starlink devine global

Seturile au crescut recent în preț și costă acum 549 USD pentru deținătorii de rezervări sau 599 USD pentru comenzi noi și includ o antenă de satelit, un suport, o sursă de alimentare și un router WiFi. De asemenea, prețurile serviciilor au crescut de la 99 USD la 110 USD pe lună. De asemenea, utilizatorii pot adăuga acum o funcție de portabilitate, permițându-le să ia kitul în timp ce călătoresc, pentru o taxă suplimentară de 25 USD pe lună.

Compania vizează, în primul rând, regiunile îndepărtate care nu se pot conecta altfel, pentru început. Oferă viteze foarte bune de 104,97/12,04 Mbps (descărcare/încărcare) în SUA începând cu T4 2021, aproape până la vitezele de internet fixe din SUA. În teorie, vitezele cresc pe măsură ce compania adaugă mai mulți sateliți și stații terestre. Latența este mai lentă decât bandă largă fixă ​​(40 comparativ cu 14 milisecunde), dar mult mai bună decât alte opțiuni de satelit, inclusiv HughesNet (729 milisecunde) și Viasat (627 milisecunde).

Cu toate astea, Starlink nu a fost lipsit de controverse. Astronomii s-au plâns că miile de sateliți din constelația sa au interferat cu observațiile telescopului Pământului, iar compania a pierdut recent 40 de sateliți din cauza unei furtuni geomagnetice. În plus, licența Starlink de a opera în Franța a fost anulată temporar de autoritatea națională de reglementare ARCEP, urmând în curând o decizie finală.

Citește și: