25 aug. 2022 | 13:07

Inteligența artificială prezice 90% din infracțiuni înainte să se întâmple: filmul Minority Report devine realitate

ACTUALITATE
Inteligența artificială prezice 90% din infracțiuni înainte să se întâmple: filmul Minority Report devine realitate

O nouă inteligența artificială concepută pentru a prezice criminalitatea înainte de a se produce a fost testată acum în mai multe orașe din SUA, prezicând cu exactitate evenimentele în aproximativ 80-90 la sută din timp. Dacă ai văzut filmul Minority Report, ei bine, viața bate filmul.

Se presupune că IA este concepută pentru optimizarea politicilor și alocarea de resurse către zonele unui oraș care au cea mai mare nevoie de ea, dar există preocupări cu privire la istoricul AI și la părtinirile sale inerente.

Creatorul a declarat, într-un interviu pentru BBC Science Focus, că implementarea AI-ului său ar fi un lucru bun.

În cea mai recentă lucrare a sa, publicată în Nature Human Behaviour, profesorul Ishanu Chattopadhyay și colegii săi demonstrează un model AI predictiv în opt orașe mari din SUA. Conceptul este simplu: orașul Chicago eliberează jurnalele de evenimente pentru fiecare infracțiune, inclusiv unde și când s-a produs, iar aceste date sunt introduse într-un algoritm de învățare automată.

Inteligența artificială progresează

Apoi, orașul este separat în bucăți de 90 de metri pătrați, iar jurnalele de evenimente sunt combinate cu zonele, pentru a crea ceea ce cercetătorii numesc o „serie temporală”. AI folosește apoi aceste serii cronologice pentru a prezice crime în funcție de locul și când se întâmplă.

În esență, modelul poate spune „probabil va fi un jaf armat în această zonă specifică, în această zi anume”, dar nu cine îl va efectua. Acest lucru îl deosebește de alte tehnologii care sunt folosite pentru a detecta infracțiunile, cum ar fi AI-ul care identifică oamenii care cel mai probabil ar fi infractori.

„Oamenii sunt îngrijorați că acest lucru va fi folosit ca un instrument pentru a băga oamenii în închisoare înainte de a comite infracțiuni. Asta nu se va întâmpla, deoarece nu are nicio capacitate de a face asta. Pur și simplu prezice un eveniment într-o anumită locație”, a declarat Chattopadhyay pentru BBC Science Focus.

„Nu vă spune cine va comite evenimentul, dinamica sau mecanica exactă a evenimentelor”.

Acest lucru aduce una dintre cele mai importante întrebări pe această temă – în tema multor alte IA predictive sociale, cade acest model pradă părtinirilor rasiste și socio-economice pe care atât de mulți le-au făcut înainte?