Funcție nouă pe TikTok: cum folosește platforma chinezească inteligența artificială

Funcție nouă pe TikTok: cum folosește platforma chinezească inteligența artificială

Cea mai nouă funcție a platformei de socializare chinezeşti TikTok foloseşte inteligenţa artificială pentru a genera automat imagini pe baza descrierilor textuale.

Astfel, conform TechCrunch, o funcţie pe care TikTok o numeşte “AI greenscreen” este acum disponibilă în cadrul aplicaţiei mobile a platformei sociale şi poate fi folosită pentru a genera fundaluri pentru înregistrările video.

Inițial, aceasta nu pare foarte avansată şi nu reproduce cu mare fidelitate descrierile textuale introduse de utilizatori, ci, mai degrabă, face o abstractizare folosind culori foarte vii. De altfel, este posibil ca aceasta să fie şi intenţia companiei chineze.

Ce se întâmplă pe TikTok

Și anume, un instrument text-to-image foarte performant lăsat la îndemâna a milioane de utilizatori ar fi putut fi abuzat. Unii ar fi putut încerca să creeze imagini violente sau pornografice, ceea ce ar fi generat alte probleme pentru platforma socială. Cu toate astea, faptul că o platformă socială atât de populară precum TikTok a ajuns să ofere o soluţie text-to-image arată că tehnologia, care până nu demult era de domeniul imaginaţiei, începe să devină mainstream.

Lansarea noului filtru vine pe măsură ce generatoarele AI text-to-image devin din ce în ce mai populare, în special odată cu lansarea DALL-E 2 de la OpenAI. Merită remarcat faptul că imaginile pe care le produce generatorul AI al TikTok sunt destul de simple în comparație cu rezultatul, de la modele notabile text-to-image, inclusiv DALL-E 2 și Imagen de la Google. Modelul TikTok produce imagini abstracte, în timp ce DALL-E 2 și Imagen sunt capabile să creeze imagini fotorealiste.

Este posibil ca TikTok să-și fi limitat în mod intenționat modelul, precum ziceam, pentru a se asigura că acest conținut pe care îl creează respectă regulile comunității aplicației, inclusiv cele din jurul nudității și imaginilor violente. Dacă modelul TikTok ar fi la fel de complex și fotorealist precum DALL-E 2 sau Imagen, cu siguranță ar fi folosit de unii utilizatori pentru a crea conținut deranjant. Este posibil ca TikTok să fi optat pentru un model abstract pentru a evita astfel de probleme.