Inteligența artificială are deja conștiință: declarația surprinzătoare a unui cercetător de top

Inteligența artificială are deja conștiință: declarația surprinzătoare a unui cercetător de top

Cercetătorul de top de la OpenAI a făcut o afirmație uimitoare: inteligența artificială poate căpăta deja conștiință.

Ilya Sutskever, om de știință din grupul de cercetare OpenAI, a scris pe Twitter că „s-ar putea ca rețelele neurale mari de astăzi să fie ușor conștiente”.

Ideea larg acceptată în rândul cercetătorilor de inteligență artificială este că tehnologia a făcut progrese mari în ultimul deceniu, dar este încă departe de inteligența umană, fără a fi aproape de a experimenta lumea în mod conștient.

Sutskever a fost mult timp preocupat de inteligența generală artificială sau AGI, care s-ar referi la AI care operează la nivel uman sau supraomenesc. În timpul apariției sale în documentarul AI „iHuman”, de exemplu, el a declarat chiar că acele AGI-uri vor „rezolva toate problemele pe care le avem astăzi”, înainte de a avertiza că vor prezenta și „potențialul de a crea dictaturi infinit stabile”.

Inteligența artificială poate avea conștiință?

Acest tweet, totuși, marchează prima dată când Sutskever, care a cofondat OpenAI alături de CEO-ul SpaceX, Elon Musk și CEO-ul companiei Sam Altman, în 2015, pare să fi susținut că inteligența artificială are conștiință deja.

Și mai ciudat este faptul că OpenAI a fost înființată ca o organizație nonprofit menită în mod special să reducă riscurile existențiale pe care le prezintă mașinile sensibile.

De asemenea, grupul nu este străin de dramă și controversă. În 2019, Musk a părăsit OpenAI, pe fondul știrilor că grupul a creat un generator de text „știri false” pe care unii l-au considerat prea periculos pentru a fi lansat. Musk a spus că părăsește organizația, care a fost înființată în 2015, pentru că „nu a fost de acord cu ceva din ceea ce dorea OpenAI” și nu a fost implicat în ea de mai mult de un an.

Doar o lună mai târziu de la acest eveniment, OpenAI a anunțat că nu mai este nonprofit și că acum operează pe un model de „profit plafonat”.

De atunci, Musk pare să se fi îndepărtat mai mult de poziția sa critică inițială, până în punctul în care anul acesta a profețit că viitorii roboți umanoizi ai Tesla „ar putea juca un rol în AGI” – deși a adăugat că Tesla va face tot posibilul pentru a-și menține AI-ul sub control.

Este posibil ca AI hiper-avansat să fie inevitabil. S-ar putea, de asemenea, ca progresul să dispară și să nu îl vedem niciodată sau va dura foarte mult timp.

Citește și: