Tehnologia din Cyberpunk 2077: cât este realitate sau ficțiune, ce ne așteaptă

Tehnologia din Cyberpunk 2077: cât este realitate sau ficțiune, ce ne așteaptă

Este posibil să vezi tehnologia futuristă din Cyberpunk 2077 în viața reală?

Cyberpunk 2077 este un joc RPG creat de CD Projekt Red, lansat în decembrie 2020. Jocul prezintă un viitor distopic în care tehnologia cibernetică a devenit parte integrantă a societății, dar, pe de altă parte, o luptă nesfârșită pentru putere între corporații, lideri și criminali au adus economia globală în genunchi.

Povestea jocului se învârte în jurul lui V, un mercenar îmbunătățit cibernetic din Night City, care explorează lumea vastă a Cyberpunk 2077 și folosește tehnologie de ultimă oră care îl ajută să-și îndeplinească obiectivele din joc.

În timp ce jucătorii de pe tot globul sunt impresionați de caracteristicile de personalizare bazate pe biotehnologie și de experiența de joc științifico-fantastică captivantă pe care Cyberpunk 2077 o oferă, există ingineri și experți în tehnologie care vorbesc despre posibilitatea unor gadgeturi și inovații bionice similare avansate în viața reală.

De la inovații extinse bazate pe inteligență artificială la aplicații de realitate virtuală, cum ar fi Brain Dance (BD), gameplay-ul Cyberpunk 2077 încorporează multiple progrese tehnologice care seamănă fie cu serviciile existente bazate pe internet, fie pot fi posibile dezvoltări viitoare în lumea modernă.

Microcipuri pentru corpul uman

În 2018, mii de oameni din Suedia și-au implantat microcipuri în mâini pentru a-și face viața de zi cu zi mai convenabilă. Cu ajutorul acelor microcipuri, ei își pot accesa casele, birourile și chiar biletele electronice pentru evenimente și călătorii cu trenul, trecându-și mâinile peste cititoarele digitale, iar această dezvoltare a redus la minimum riscul de a pierde datele, contactele și profilurile.

În prezent, oamenii de știință și cercetătorii din întreaga lume efectuează numeroase experimente pentru a crea implanturi cerebrale care stimulează memoria. Mai mulți giganți ai tehnologiei încearcă, de asemenea, să dezvolte microcipuri care ar putea fie să vindece boli, fie să crească inteligența ființelor umane. Aceste tipuri de inovații bazate pe cip vor dura probabil ceva timp pentru a face parte din viața noastră, dar este posibil să fie disponibile mult mai devreme de 2077.

realitate augmentata
Patrick Schneider/Unsplash

Realitate Augmentată (AR)

Gadgeturile AR moderne, cum ar fi Microsoft Hololens, Oculus Quest și Google Glass, sunt create pentru a îți oferi o experiență. Astăzi, aceste dispozitive AR sunt folosite în principal pentru a juca jocuri sau a viziona videoclipuri. Cu toate acestea, o serie de companii dezvoltă ochelari și platforme AR pentru instruire, educație și utilizări comerciale. De exemplu, companiile de mașini au creat aplicații pentru a permite utilizatorilor să testeze virtual cele mai recente modele, companiile imobiliare au dezvoltat tururi de case virtuale, iar firmele de inginerie folosesc AR pentru a permite echipelor îndepărtate să coopereze virtual. Este posibil ca aceste tipuri de utilizări să devină mult mai răspândite în următorii ani.

imagine cyberpunk 2077
CD Projekt

Arme inteligente

La fel ca armele inteligente folosite în Cyberpunk 2077, o serie de arme militare, cum ar fi rachetele „inteligente”, funcționează în prezent ca muniții ghidate de precizie (PGM). Această tehnologie permite ca armele să fie ghidate foarte precis pentru a lovi o anumită clădire, sau chiar o anumită cameră dintr-o clădire, pentru a minimiza riscul de victime civile și pentru a evita daune inutile.

Următoarea generație de PGM poate fi capabilă să transforme soldații de la sol într-o armă cu o precizie milimetrică, permițându-le să navigheze fără GPS folosind cipuri implantate în cizme și să tragă gloanțe ghidate către ținte foarte specifice.

interfata pc-om
Ars Electronica/flickr

Interfață creier-calculator

Net-ul din joc este o versiune avansată a „internetului” modern. Diferența cheie dintre cele două constă în tehnologia interfeței creier-computer care integrează creierul uman cu internetul.

În lumea cyberpunk, Net-ul nu numai că transformă spațiul web într-un loc prietenos vizual pentru mintea umană, dar le permite și Netrunnerilor pricepuți să pirateze indivizi care au organe sau implanturi cibernetice.

În timp ce această interfață sună interesant în joc, în lumea reală, sistemele BCI sunt deja dezvoltate și analizează semnalele creierului pe care le traduc în comenzi care sunt transmise către un dispozitiv de ieșire pentru a efectua o acțiune dorită.

Dispozitivele BCI sunt deja utilizate foarte limitat în mediile de cercetare, dar ar putea fi utilizate într-o zi în mod obișnuit pentru a înlocui sau a restabili funcția utilă pentru persoanele cu dizabilități severe de tulburări neuromusculare și pentru a îmbunătăți reabilitarea persoanelor cu accidente vasculare cerebrale, traumatisme craniene și alte tulburări.

De asemenea, ar putea într-o zi să sporească abilitățile motorii naturale ale piloților, chirurgilor și altor profesioniști cu înaltă calificare.

haine
80LV

Haine inteligente

În Cyberpunk 2077, cetățenii  sunt văzuți purtând haine inteligente care oferă un aspect stilizat, precum și protecție. În lumea reală, hainele inteligente fac parte dintr-un nou segment de piață emergent și sunt cunoscute și sub denumirea de e-textile.

Există deja un număr imens de ceasuri „inteligente” și alte dispozitive portabile care sunt folosite pentru a monitoriza mișcarea și funcțiile corpului uman, pentru a sugera regimuri de fitness și îmbunătățiri dietetice, pentru a vă spune când să beți apă și multe altele. O serie de mărci de modă, tehnologie și sport, cum ar fi Under Armour, Tommy Hilfiger, Nike, dezvoltă, de asemenea, îmbrăcăminte încorporată cu tehnologie inteligentă care nu poate doar să monitorizeze funcțiile corpului, ci și să ajusteze căldura corpului printre altele.

Realitatea virtuală (VR)

Cyberpunk oferă jucătorilor o experiență personalizabilă de realitate virtuală, cunoscută și sub numele de Braindance. Este o versiune personalizată a rețelei, care le permite oamenilor obișnuiți din Night City să trăiască viața virtuală a unei celebrități, a unui actor sau a oricui altcineva își dorește să fie și le oferă șansa de a retrăi amintirile bune ale altcuiva.

În lumea de astăzi, realitatea virtuală este utilizată în mod activ în diagnosticul medical, jocurile de noroc, turismul virtual, antrenamentul militar și tratamentul de sănătate mintală, printre un număr mare de alte utilizări. Un raport recent dezvăluie că piața de asistență medicală bazată pe VR este de așteptat să aibă o valoare de 7,05 miliarde de dolari până în 2026 și va juca probabil un rol din ce în ce mai important în toate tipurile de pregătire medicală, tratamentul tulburărilor neurologice și îmbunătățirile tehnicilor de diagnosticare.

Un alt domeniu de creștere este încorporarea dispozitivelor haptice în VR pentru a face experiența mai captivantă și a permite utilizarea acesteia în domenii precum controlul mașinilor industriale și educație. În viitor, VR-ul avansat cu haptic ne va permite să socializăm virtual, de exemplu prin cumpărături sau „asistând” la un concert cu prieteni îndepărtați folosind VR.

Inteligență artificială (AI)

Similar cu diferite jocuri futuriste, Cyberpunk 2077 include, de asemenea, aplicații extinse bazate pe inteligență artificială, cum ar fi analiza simbolică a creierului și controlere euristice dedicate în „taxiurile Delamain”. Jocul dezvăluie mai multe sisteme bazate pe AI care par să funcționeze într-o manieră independentă.

Ne putem aștepta cu siguranță să vedem versiuni îmbunătățite ale asistenților actuali bazați pe inteligență artificială, cum ar fi Siri, Alexa și Google Assistant. Cu toate acestea, este, de asemenea, probabil ca algoritmii de inteligență artificială să fie încorporați în curând în aproape orice – de la frigidere inteligente care țin evidența conținutului lor și comandă automat noi produse alimentare atunci când epuizăm, până la vehicule autonome și drone pentru a livra acele alimente.

Inteligența artificială ajută deja companii precum YouTube, Netflix și Amazon să analizeze preferințele utilizatorilor și să furnizeze rezultate și conținut personalizat de căutare, dar, în viitor, va fi probabil folosită pentru a furniza produse extrem de personalizate, indicații, sugestii despre ce să facă pentru cină, și altele.

 

securitatea datelor
Mikhail Nilov/pexels

Încălcarea și manipularea datelor

În Cyberpunk 2077, hackerii pot sparge sistemele persoanelor echipate cu implanturi cibernetice. În viața reală, dacă cineva dobândește acces asupra vieții tale, este posibil să intri în panică și să pierzi încrederea în sistemul din jurul tău. Prin urmare, confidențialitatea este una dintre preocupările majore atunci când vine vorba de adoptarea de noi politici de social media, implantări de microcipuri și sisteme integrate inteligente.

Un număr mare de oameni sunt deja îngrijorați de faptul că corporațiile mari precum Google, Amazon și Facebook au acces la aproape toate informațiile noastre personale și private. Poate veni un moment, foarte curând, când aceste companii vor ști mai multe despre noi decât știm noi despre noi. Colectarea și utilizarea datelor au făcut deja mult mai ușor să manipulăm acțiunile noastre și să convingem oamenii să ia decizii care ar putea să nu fie în interesul lor.

Prevalența încălcărilor de date și a furtului de date prezintă, de asemenea, un risc nu doar de furt financiar, ci și pentru siguranța și securitatea persoanelor și a națiunilor. Pe măsură ce tot mai multe sisteme sunt controlate de AI, de exemplu, va deveni mai important să fie protejate împotriva preluării controlului de către actori rău intenționați.

Pe lângă aceste riscuri potențiale, există și probleme legate de drepturile omului care vor trebui luate în considerare, cum ar fi capacitatea oamenilor de a renunța la utilizarea anumitor tipuri de tehnologie. Prin urmare, utilizarea și implementarea diferitelor servicii biometrice și bazate pe internet în viitor vor fi probabil mai complexe ca niciodată.

Viitorul tehnologiei în lumea reală

Noua tehnologie a fost mereu cu noi, de când prima persoană a descoperit cum să ascuți o piatră pentru a face o lamă. Cu toate acestea, direcția pe care aceasta o va lua în viitor este departe de a fi clară.

Tehnologia va continua să joace un rol important în aproape toate aspectele vieții noastre, deoarece noile tehnologii și servicii le permit oamenilor să trăiască o viață mai sănătoasă, să rămână mai conectați și să se bucure de viață în moduri noi.

În ciuda dezvoltărilor tehnologice foarte avansate și a îmbunătățirii capacităților umane prin aplicații bionice, lumea din Cyberpunk 2077 se confruntă cu unele probleme sociale, economice și politice grave. Nu este o lume ideală și, de fapt, prezintă o imagine destul de întunecată a viitorului.

Posibilitatea unei societăți haotice și extrem de inegale, din cauza utilizării excesive a tehnologiei este o posibilitate foarte reală. Există diverse preocupări și îndoieli ridicate împotriva progresului bionic și a altor inovații cibernetice care le pot împiedica să fie predominante în viitor.

Cu toate acestea, va trebui, de asemenea, să ne asigurăm că legile și politicile țin pasul cu aceste schimbări, altfel apariția unui viitor întunecat asemănător Cyberpunk 2077 ar putea fi soarta noastră.