23 iun. 2022 | 09:49

Incident național în Londra din cauza unui virus. Ce decizie au luat autoritățile

ULTIMA ORĂ
Incident național în Londra din cauza unui virus. Ce decizie au luat autoritățile

Oficialii din domeniul sănătății publice au declarat un incident național după ce supravegherea de rutină a apelor reziduale din nordul și estul Londrei a descoperit pentru prima dată dovezi de transmitere comunitară a poliovirusului.

Alertă în Marea Britanie

Agenția britanică de securitate sanitară (UKHSA) a declarat că deșeurile de la stația de epurare a apelor uzate Beckton din Newham au fost testate pozitiv pentru poliovirusul derivat din vaccinuri în februarie și că, de atunci, au fost detectate alte probe pozitive.

Nu au fost raportate cazuri de boală sau de paralizie asociată, iar riscul pentru populație este considerat scăzut, însă oficialii din domeniul sănătății publice au îndemnat populația să se asigure că ei și familiile lor sunt la zi cu vaccinarea împotriva poliomielitei pentru a reduce riscul de vătămare.

„Poliovirusul derivat din vaccinuri are potențialul de a se răspândi, în special în comunitățile în care gradul de vaccinare este mai scăzut”, a declarat Dr. Vanessa Saliba, epidemiolog consultant la UKHSA.

„În rare ocazii, poate provoca paralizie la persoanele care nu sunt complet vaccinate, așa că, dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră nu sunteți la zi cu vaccinarea împotriva poliomielitei, este important să vă contactați medicul de familie pentru a vă pune la zi sau, dacă nu sunteți sigur, să verificați carnetul roșu.”

„Cea mai mare parte a populației din Marea Britanie va fi protejată de vaccinare în copilărie, dar în unele comunități cu acoperire vaccinală scăzută, persoanele pot rămâne la risc”, a adăugat ea.

Cât e de periculos virusul care provoacă poliomielita

Testele efectuate asupra apelor uzate din Marea Britanie detectează de obicei o mână de poliovirusuri fără legătură între ele în fiecare an. Aceștia provin de la persoane cărora li s-a administrat vaccinul antipoliomielitic oral în altă țară și care apoi călătoresc în Marea Britanie. Persoanele cărora li s-a administrat vaccinul oral pot elimina în fecale virusul viu slăbit utilizat în vaccin timp de câteva săptămâni.

Mostrele detectate la Londra începând cu luna februarie au stârnit un semnal de alarmă, deoarece erau înrudite între ele și conțineau mutații care sugerau că virusul evoluează pe măsură ce se răspândește de la o persoană la alta.

Se crede că focarul a fost declanșat de o persoană care s-a întors în Marea Britanie după ce a primit vaccinul oral împotriva poliomielitei și l-a răspândit la nivel local. Nu este clar cât de mult s-a răspândit virusul, dar este posibil ca acesta să se limiteze la o singură gospodărie sau la o familie extinsă.

Poliovirusul se poate răspândi printr-o igienă deficitară a mâinilor și prin alimente și apă contaminate sau, mai rar, prin tuse și strănut. O cale comună de transmitere este ca oamenii să se contamineze pe mâini după ce folosesc toaleta și apoi să transmită virusul prin atingerea alimentelor consumate de alte persoane.

În 2004, Marea Britanie a trecut de la utilizarea vaccinului antipoliomielitic oral (OPV) la un vaccin antipoliomielitic inactivat (IPV), administrat prin injectare. Injecțiile sunt administrate în cadrul vaccinărilor de rutină ale NHS pentru copii la opt, 12 și 16 săptămâni, ca parte a vaccinului 6 în 1. Rapelurile sunt oferite la vârsta de trei și 14 ani.