Autorităţile sanitare din Marea Britanie sunt în alertă maximă! În sistemul de canalizare din capitala Londra au fost descoperite mostre ale unui virus periculos. Experții avertizează că provoacă poliomielita, o boală considerată eradicată în Anglia din anul 2003. Cum a ajuns acolo? Cadrele medicale au primit ordin „să investigheze aprofundat şi să notifice orice caz suspect de paralizie acută flacidă” ce nu poate fi explicat prin cauze neinfecţioase.
Agenţia britanică de securitate sanitară (UKHSA) a transmis că mostre ale mai multor poliovirusuri relaţionate genetic au fost culese în perioada februarie-iunie la uzina de ape reziduale a suburbiei londoneze Beckton, care deserveşte circa patru milioane de cetățeni. Se crede că virusul a fost adus din țări asiatice sau africane. Până acum, nu au fost raportate cazuri de îmbolnăvire.
Medicii britanici sunt extrem de îngrijorați de răspândirea comunitară a virusului, după ce au fost colectate probe de la stația de epurare a apelor uzate Beckton din Londra. Mai multe virusuri poliomielitice strâns legate între ele au fost descoperite în probele de canalizare prelevate. În prezent, a fost clasificat ca fiind un poliovirus de tip 2.
Potrivit experților britanici, majoritatea populaţiei din metropola londoneză a fost vaccinată în copilărie împotriva bolii care poate provoca leziuni ale măduvei spinării şi paralizia unor muşchi. Cu toate acestea, aceștia estimează că aproximativ 14% dintre londonezi nu au primit primele trei doze necesare de vaccin.
Cert este că mostre izolate ale virusului au fost detectate şi în trecut în apele reziduale din UK, dar acestea proveneau de la persoane care s-au imunizat în alte ţări cu un vaccin oral împotriva poliomielitei, ce poate lăsa urme ale unei variante slăbite a agentului patogen.
Agenţia sanitară britanică crede că virusul descoperit acum a fost adus de o persoană venită din străinătate, din state precum Afganistan, Pakistan sau Nigeria, care a infectat alți oameni. UKHSA a ținut să precizeze că deocamdată nu au fost descoperite cazuri de îmbolnăvire, dar îndeamnă cadrele medicale „să investigheze aprofundat şi să notifice orice caz suspect de paralizie acută flacidă” ce nu poate fi explicat prin cauze neinfecţioase.
De asemenea, specialiștii au cerut centrelor sanitare să se asigure că pacienţii lor au primit dozele de vaccin împotriva poliomielitei şi să pună un accent special pe imunizarea „noilor migranţi, solicitanţilor de azil şi refugiaţilor”.
Pe scurt, este o boală infecțioasă produsă de virusul poliomielitic (virus din clasa enterovirusurilor). Există trei tipuri de virus polio (de tip 1, 2, 3). Afecțiunea este de o gravitate deosebită prin mortalitatea indusă, dar şi prin handicapurile motorii pe care le lasă pe viaţă.