Ce s-a ales de centrul comercial din București care a ars, ieri. ISU și Poliția Locală sunt la fața locului, în continuare FOTO

Ce s-a ales de centrul comercial din București care a ars, ieri. ISU și Poliția Locală sunt la fața locului, în continuare FOTO

Incendiu violent în București, la magazinul Prosper din Calea 13 Septembrie. Un întreg bloc aflat lângă magazin a fost evacuat, iar ISU a emis o avertizare telefonică de incendiu pentru zona 13 Septembrie.

Cum arată centrul comercial din București care a ars marți

UPDATE 17:45 – Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Poliția Locală păzesc, în acest moment, zona 13 Septembrie și magazinul Prosper, care a ars ieri, 22 martie. 

Incendiul a fost cu greu stins, iar două mașini de pompieri încă stau în zonă, tocmai pentru că există riscul să mai fie focare. Zona este greu de verificat în totalitate, deoarece structura a fost afectată înăuntru în mare parte. Autoritățile au decis să păzească zona pentru a elimina riscul de a izbucni, din nou, incendiul. 

Imaginile arată felul în care centrul comercial a fost distrus de flăcările care au cuprins întreaga parte de sus a magazinului. În fotografii se pot vedea rămășițele complexului, dar și mașinile de pompieri și ale Poliției care stau să supravegheze zona.

Sursa foto: Facebook/Main Neagu

UPDATE 23 martie, 12:00 – Centrul comercial din București mistuit ieri de flăcări este acum la un pas de prăbușire.

Incendiul de ieri de la centrul comercial din sectorul 5 al Capitalei a fost atât de puternic încât clădirea a ars în întregime. Acoperișul s-a prăbușit parțial, bucăți din el ajunând pe soșea. Inspectorii ISC iau în considerare demolarea totală.

UPDATE 23 martie, 9:30 – Conform informațiilor transmise de ISU, construcția nu respecta normele de apărare împotriva incendiilor. Ultimele controale au fost în 2018 și 2021, când autoritățile au dat amenzi pentru că nu exista autorizație de securitate la incendiu.

În plus, marți seară, începând cu ora 21:00, au rămas la fața locului 8 mașini ale pompierilor, 3 autoscări, o descarcerare și o ambulanță SMURD.

Aseară, în jurul orei 19:00, pompierii au reușit să oprească răspândirea incendiului. La acel moment, la fața locului se aflau 27 de autospeciale de stingere, 6 autoscări, 2 echipaje de descarcerare și 8 ambulanțe.

Prefectura Capitalei anunţa că încă erau degajări de fum după incendiul izbucnit, marţi, la acoperişul magazinului Prosper şi le recomanda cetăţenilor să ţină ferestrele închise.

„Încă sunt degajări de fum şi produşi ai arderii, fiind asigurată o monitorizare constantă a calităţii aerului prin cea mai apropiată staţie de monitorizare, B5 – dispusă în Drumul Taberei. Deşi sunt tendinţe de creştere la indicatorii PM 10 şi SO2, direcţia vântului este opusă”, potrivit unui comunicat al Prefecturii Capitalei transmis AGERPRES.

Știre inițială

Astăzi, pe 22 martie, în jurul orei 17:00 a izbucnit un incendiu puternic în zona 13 Septembrie, în sectorul 5 al Capitalei. Este vorba de un centru comercial, iar martorii aflați la fața locului spun că înaintea izbucnirii incendiului s-ar fi auzit un zgomot. Relatările martorilor spun că ar fi fost vorba de o posibilă explozie.

Centrul comercial Prosper în flăcări

În această după-amiază, în sectorul 5 al Capitalei a izbucnit un incendiu puternic la centrul comercial „Prosper” din zona 13 Septembrie. Primele informații, de la martorii aflați la fața locului, spune că la baza incendiului ar sta o explozie.

Fumul gros a început să se răspândească rapid, din cauza vântului puternic din București. Pe imagini se poate vedea amploarea incendiului și felul în care pompierii se chinuie să stingă flăcările care au cuprins centrul comercial.

Întregul acoperiș al complexului Prosper a luat foc, fiind cuprins de flăcări. Pe fondul vântului puternic de la caeastă oră, spun cei de la ISU, există pericolul propagării rapide a incendiului, de asemenea și a fumului rezultat. Pentru moment, mai spun reprezentanții ISU, nu sunt înregistrate victime omenești, ci doar pagube materiale.

ISU a sfătuit oamenii care locuiesc în apropierea locului să închidă ferestrele.

„Sunt degajări mari de fum influențate de vânt, motiv pentru care solicităm închiderea ferestrelor pentru toate locuințele din zonă”, transmite ISU București.

Avertizare prin RO-Alert

Imediat după declanșarea incendiului, acesta a fost semnalat și prin intermediul sistemului de alertare rapidă RO-Alert, în care populația este avertizată să ocolească zona respectivă. La fața locului s-au deplasat mai multe echipaje de pompieri, însoțite de reprezentanți ISU, și s-a trecut la stingerea incendiului.

”Incendiu major produs pe Calea 13 Septembrie, la complexul Prosper. Ocoliţi zona. Eliberaţi căile de comunicaţii pentru a facilita accesul forţelor de intervenţie”, au transmis pompierii.

”Incendiul se manifestă pe aproximativ 800 mp, la faţadă. Nu sunt raportate victime”, a mai transmis ISU Bucureşti-Ilfov.

 

Citește și: