22 mart. 2022 | 22:07

Incendiu la Prosper pe Calea 13 Septembrie. Oamenii trebuie să evite zona și geamurile închise la locuințe VIDEO

News
Incendiu la Prosper pe Calea 13 Septembrie. Oamenii trebuie să evite zona și geamurile închise la locuințe VIDEO
Centrul comercial Prosper în flăcări

În această după-masă a izbucnit un incendiu puternic în zona 13 Septembrie, în sectorul 5 al Capitalei. Este vorba de un centru comercial, iar martorii aflați la fața locului spun că înaintea izbucnirii icnendiului s-ar fi auzit un zgomot. Relatările martorilor spun că ar fi fost vorba de o posibilă explozie.

știre în curs de actualizare

Informații de ultimă oră – ora 22:00

Încendiul din „Calea 13 Septembrie”, de la complexul comercial Prosper este parțial stins, dar conform unui comunicat la Prefecturii Capitalei, încă există degajări de fum, ca urmare a incendiului, recomandând locuitorilor din zonă să mențină ferestrele închise.

„Încă sunt degajări de fum şi produşi ai arderii, fiind asigurată o monitorizare constantă a calităţii aerului prin cea mai apropiată staţie de monitorizare, B5 – dispusă în Drumul Taberei. Deşi sunt tendinţe de creştere la indicatorii PM 10 şi SO2, direcţia vântului este opusă.

Incendiul a fost localizat şi se acţionează pentru lichidarea acestuia iar persoanele evacuate din imobilele învecinate au început să revină la locuinţele lor. Nu au fost înregistrate victime. Pagubele materiale sunt semnificative.”, potrivit unui comunicat al Prefecturii Capitalei transmis AGERPRES.

La această oră se află la fața locului și reprezentanți ai Inspecţiei de Stat în Construcţii pentru a face o primă evaluare a structurii de rezistență a imobilului din „Calea 13 Septembrie”, deja fiind asigurat și un perimetru de siguranță, pentru a evita alte incidente.

Informații de ultimă oră – ora 20:25

Conform informațiilor de ultimă oră, a fost suplimentat numărul de autospeciale, acestea ajungând la 27 la această oră. Reprezentanții IS au mai declarat că incendiul a produs pagube materiale însemnate, cestea întinzându-se pe o suprafață totală de 1.200 de metri pătrați.

ANM anunță dispersarea fumului negru apărut după incendiu

Ca urmare a incendiului a existat riscul propagării acestuia spre clădirile din apropiere de complexul Prosper, datorită vântului puternic. Fumul negru și dens apărut în urma incendiului se ridica la câțiva metri deasupra clădirii, iar autoritățile au recomandat locuitorilor din zonă să țină geamurile închise, dar a existat și riscul deplasării acestuia către alte zone din Capitală.

ANM a emis cu câteva minute în urmă un comunicat în care se arată că fumul rezultat ca urmare a incendiului se va dispersa relativ rapid în câteva ore:

„Viteza vântului este în diminuare ceea ce va face ca norul să se dispersesze şi să aibă o direcţie spre sud-vest ceea ce înseamnă că nu vom avea o extindere”, a declarat directorul ANM, Elena Mateescu.

Raed Arafat: „Situația este sub control. Riscul de propagare este aproape de zero”

Într-o intervenție televizată, Raed Arafat a dat mai multe detalii despre incendiul de la complexul Prosper din sectorul 5, declarând că nu există riscul propagării flăcărilor, și că totul este sub control.

„Acum câteva minute am vorbit cu inspectorul-șef al ISU București-Ilfov. Situația este sub control. Riscul de propagare este aproape de zero. Victime până acum nu avem, dar va fi verificată întreaga clădire.  Fiind o clădire pe structură metalică, există întotdeauna un risc de prăbușire după un astfel de incendiu și de aceea pompierii sunt extrem de atenți la el și pentru asta au lucrat într-un mod mai defensiv.

Incendiu Prosper Calea 13 Septembrie. Sursa foto: INQUAM / Octav_Ganea

Incendiu Prosper Calea 13 Septembrie. Sursa foto: INQUAM / Octav_Ganea

Vor continua să intervină până lichidează incendiul și până ne asigurăm că zona este în siguranță. Continuăm recomandarea care s-a dat și prin RO-ALERT, ca oamenii să nu vină în zona respectivă, să ocolească și cei care au fost sau sunt expuși fumului să închidă geamurile și să nu iasă se se expună direct fumului până se controlează și până dispare acest risc”, a declarat Raed Arafat.

Centrul comercial Prosper în flăcări

În această după-amiază, în sectorul 5 al Capitalei a izbucnit un incendiu puternic la centrul comercial „Prosper” din zona 13 Septembrie. Primele informații, de la martorii aflați la fața locului, spune că la baza incendiului ar sta o explozie.

Întregul acoperiș al complexului „Prosper” a luat foc, fiind cuprins de flăcări. Pe fondul vântului puternic de la această oră, spun cei de la ISU, există pericolul propagării rapide a incendiului, de asemenea și a fumului rezultat. Pentru moment, mai spun reprezentanții ISU, nu sunt înregistrate victime omenești, ci doar pagube materiale.

Circulația a fost deviată în toată zona, iar fumul dens și negru se ridică la câțiva metri înălțime. Locuitorilor din zonă li s-a cerut să stea cu geamurile închise.

„Sunt degajări mari de fum influențate de vânt, motiv pentru care solicităm închiderea ferestrelor pentru toate locuințele din zonă”, transmite ISU București.

Avertizare prin RO-Alert

Imediat după declanșarea incendiului, acesta a fost semnalat și prin intermediul sistemului de alertare rapidă RO-Alert, în care populația este avertizată să ocolească zona respectivă. La fața locului s-au deplasat mai multe echipaje de pompieri, însoțite de reprezentanți ISU și DSU, și s-a trecut la stingerea incendiului.

La fața locului se intervine cu cel puțin 11 autospeciale de stingere, 4 autoscări, 2 autospeciale SMURD, iar incendiul se manifestă pe aproximativ 800 mp, cu degajare mare de fum.

PlaySport
DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Ce s-a întâmplat în relația lui Marica după episodul „Prosopul”, când a fost prins în hotel cu nevasta altuia: „Era pandemie”
Ego.ro
Antonia, GOALĂ pușcă! Poza din intimitate a scăpat pe net. Doar Alex Velea o vede AȘA
Digi24
Cum a reușit un bărbat să stea gratis timp de 5 ani într-un hotel celebru din New York
Cancan.ro
Le-au crăpat fustițele! Bianca Drăgușanu, Ema Uta și Iuliana Pepene, pe avarii
GSP.ro
Cosmin Olăroiu, la capătul puterilor în Emiratele Arabe Unite: „M-am săturat!”
Stirile PROTV
Iranul a început un atac asupra Israelului, lansând zeci de drone. Spaţiul aerian al Israelului se închide
Romania TV
Ce etnie are Carmen Trandafir. Artista a recunoscut fără să-i fie ruşine: „Fiecare pădure are uscăciunile ei!”
Capital.ro
Lege nouă pentru șoferii din România. Noi reguli privind permisul de conducere
EVZ.ro
Produsele de curățenie care nu trebuie amestecate. Riscurile sunt mari
Adevarul
Unde trăiesc cel mai puțin „dotaţi“ bărbaţi din lume. Locul ocupat de români în topul mondial
BZI.ro
Câştigător Survivor România All Stars 2024. Cine va lua premiul de 100.000 de euro
Spynews.ro
Cum a reușit o femeie să nască de două ori în doar 22 de zile. Explicația este uimitoare: ”Am avut cea mai mare durere”
Libertatea.ro
Cheia anchetei din cazul celor 17 decese de la Spitalul Sf. Pantelimon. Ce este noradrenalina și cum se poate verifica dacă a fost folosită corect
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
Ce se întâmplă când apeși tasta 6 la bancomat. Secretul pe care puțini îl știu
Redactia.ro
E oficial: FCSB are ”șef” până pe 9 ianuarie 2029! Nu e Gigi Becali
Digisport.ro
Digi RCS&RDS dispare din luna mai. Reprezentanții companiei au făcut anunțul
Click.ro
Theo Rose a recunoscut că îl plăcea pe Anghel Damian din timpul relației cu Alex Leonte: „Strici și casa omului și pe a ta. Și-a asumat un mare risc...”
Viva.ro
Delir după delir la televiziunea rusă: „Trebuie să-i facem pe europeni să înțeleagă că pot muri, că va fi război nuclear în Europa”
Digi24
ANALIZĂ. Cine pleacă la oaste și ce șanse ai să lupți în prima linie dacă ne pune Putin gând rău și se sună mobilizarea generală
Digi24
Divorțul care zguduie lumea mondenă! Și-au spus ADIO după 23 de ani! Nimeni nu se aștepta la asta!
Unica.ro
Tratament eficace pentru acnee. Dă rezultate uimitoare
EVZ.ro
Știrile Antena Stars. Mellina s-a vindecat după câteva luni în care s-a confruntat cu probleme de sănătate. A fost la un pas de anorexie
Spynews
INTERDICȚIE pentru proprietarii de apartamente din România. Se aplică de luna viitoare
Capital.ro
Război în Orientul Mijlociu! Iran a lansat un atac cu sute de drone și rachete asupra Israelului | Oamenii se adăpostesc în buncăre
Antena 3
Crina Mardare și Mișu Cernea, poveste de dragoste atipică. Nu au locuit niciodată împreună, deși au o relație de peste două decenii
TV Mania
Și-a părăsit soțul pentru cel mai bun prieten al lui. Anunțul făcut acum la doar câteva luni de la divorț: „Nu-mi pasă...”
Avantaje
S-a aflat cu CÂT CRESC PENSIILE! Daniel Baciu a ANUNȚAT
Mediaflux
Cum a reușit o femeie să nască de două ori în doar 22 de zile. Explicația este uimitoare: ”Am avut cea mai mare durere”
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O femeie a văzut că „porțile iadului” par să se deschidă chiar în curtea casei și totul a fost surprins pe camerele de filmat
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro