Incendiu la Prosper pe Calea 13 Septembrie. Oamenii trebuie să evite zona și geamurile închise la locuințe VIDEO

Incendiu la Prosper pe Calea 13 Septembrie. Oamenii trebuie să evite zona și geamurile închise la locuințe VIDEO
Centrul comercial Prosper în flăcări

În această după-masă a izbucnit un incendiu puternic în zona 13 Septembrie, în sectorul 5 al Capitalei. Este vorba de un centru comercial, iar martorii aflați la fața locului spun că înaintea izbucnirii icnendiului s-ar fi auzit un zgomot. Relatările martorilor spun că ar fi fost vorba de o posibilă explozie.

știre în curs de actualizare

Informații de ultimă oră – ora 22:00

Încendiul din „Calea 13 Septembrie”, de la complexul comercial Prosper este parțial stins, dar conform unui comunicat la Prefecturii Capitalei, încă există degajări de fum, ca urmare a incendiului, recomandând locuitorilor din zonă să mențină ferestrele închise.

„Încă sunt degajări de fum şi produşi ai arderii, fiind asigurată o monitorizare constantă a calităţii aerului prin cea mai apropiată staţie de monitorizare, B5 – dispusă în Drumul Taberei. Deşi sunt tendinţe de creştere la indicatorii PM 10 şi SO2, direcţia vântului este opusă.

Incendiul a fost localizat şi se acţionează pentru lichidarea acestuia iar persoanele evacuate din imobilele învecinate au început să revină la locuinţele lor. Nu au fost înregistrate victime. Pagubele materiale sunt semnificative.”, potrivit unui comunicat al Prefecturii Capitalei transmis AGERPRES.

La această oră se află la fața locului și reprezentanți ai Inspecţiei de Stat în Construcţii pentru a face o primă evaluare a structurii de rezistență a imobilului din „Calea 13 Septembrie”, deja fiind asigurat și un perimetru de siguranță, pentru a evita alte incidente.

Informații de ultimă oră – ora 20:25

Conform informațiilor de ultimă oră, a fost suplimentat numărul de autospeciale, acestea ajungând la 27 la această oră. Reprezentanții IS au mai declarat că incendiul a produs pagube materiale însemnate, cestea întinzându-se pe o suprafață totală de 1.200 de metri pătrați.

ANM anunță dispersarea fumului negru apărut după incendiu

Ca urmare a incendiului a existat riscul propagării acestuia spre clădirile din apropiere de complexul Prosper, datorită vântului puternic. Fumul negru și dens apărut în urma incendiului se ridica la câțiva metri deasupra clădirii, iar autoritățile au recomandat locuitorilor din zonă să țină geamurile închise, dar a existat și riscul deplasării acestuia către alte zone din Capitală.

ANM a emis cu câteva minute în urmă un comunicat în care se arată că fumul rezultat ca urmare a incendiului se va dispersa relativ rapid în câteva ore:

„Viteza vântului este în diminuare ceea ce va face ca norul să se dispersesze şi să aibă o direcţie spre sud-vest ceea ce înseamnă că nu vom avea o extindere”, a declarat directorul ANM, Elena Mateescu.

Raed Arafat: „Situația este sub control. Riscul de propagare este aproape de zero”

Într-o intervenție televizată, Raed Arafat a dat mai multe detalii despre incendiul de la complexul Prosper din sectorul 5, declarând că nu există riscul propagării flăcărilor, și că totul este sub control.

„Acum câteva minute am vorbit cu inspectorul-șef al ISU București-Ilfov. Situația este sub control. Riscul de propagare este aproape de zero. Victime până acum nu avem, dar va fi verificată întreaga clădire.  Fiind o clădire pe structură metalică, există întotdeauna un risc de prăbușire după un astfel de incendiu și de aceea pompierii sunt extrem de atenți la el și pentru asta au lucrat într-un mod mai defensiv.

Incendiu Prosper Calea 13 Septembrie. Sursa foto: INQUAM / Octav_Ganea
Incendiu Prosper Calea 13 Septembrie. Sursa foto: INQUAM / Octav_Ganea

Vor continua să intervină până lichidează incendiul și până ne asigurăm că zona este în siguranță. Continuăm recomandarea care s-a dat și prin RO-ALERT, ca oamenii să nu vină în zona respectivă, să ocolească și cei care au fost sau sunt expuși fumului să închidă geamurile și să nu iasă se se expună direct fumului până se controlează și până dispare acest risc”, a declarat Raed Arafat.

Centrul comercial Prosper în flăcări

În această după-amiază, în sectorul 5 al Capitalei a izbucnit un incendiu puternic la centrul comercial „Prosper” din zona 13 Septembrie. Primele informații, de la martorii aflați la fața locului, spune că la baza incendiului ar sta o explozie.

Întregul acoperiș al complexului „Prosper” a luat foc, fiind cuprins de flăcări. Pe fondul vântului puternic de la această oră, spun cei de la ISU, există pericolul propagării rapide a incendiului, de asemenea și a fumului rezultat. Pentru moment, mai spun reprezentanții ISU, nu sunt înregistrate victime omenești, ci doar pagube materiale.

Circulația a fost deviată în toată zona, iar fumul dens și negru se ridică la câțiva metri înălțime. Locuitorilor din zonă li s-a cerut să stea cu geamurile închise.

„Sunt degajări mari de fum influențate de vânt, motiv pentru care solicităm închiderea ferestrelor pentru toate locuințele din zonă”, transmite ISU București.

Avertizare prin RO-Alert

Imediat după declanșarea incendiului, acesta a fost semnalat și prin intermediul sistemului de alertare rapidă RO-Alert, în care populația este avertizată să ocolească zona respectivă. La fața locului s-au deplasat mai multe echipaje de pompieri, însoțite de reprezentanți ISU și DSU, și s-a trecut la stingerea incendiului.

La fața locului se intervine cu cel puțin 11 autospeciale de stingere, 4 autoscări, 2 autospeciale SMURD, iar incendiul se manifestă pe aproximativ 800 mp, cu degajare mare de fum.