20 mai 2022 | 15:16

Angajații din România care vor fi scutiți de impozite: se elimină și CAS, dar și CASS

ACTUALITATE
Angajații din România care vor fi scutiți de impozite: se elimină și CAS, dar și CASS

Conform unui proiect de lege care tocmai a fost depus in Parlament, legislația fiscală a României va fi relaxată pentru o nouă categorie de lucrători. Este vorba despre nomazii digitali care lucrează pentru companii din afara României, dar care se vor muta aici și vor munci de la distanță.

Proiectul de lege prevede crearea unui cadru fiscal prietenos pentru aceste persoane, astfel încât țara noastră să devină o destinație atractivă pentru acest nou fenomen care a luat amploare pe piața muncii din întreaga lume, odată cu izbucnirea pandemiei de coronavirus. Din moment ce analiștii susțin că munca de la distanță nu va lua final odată cu ridicarea restricțiilor, statele lumii adoptă măsuri diverse pentru a atrage nomazi digitali. În aceeași ordine de idei, se aliniază fenomenului și România.

Politicile fiscale sunt asemănătoare muncitorilor din domeniul agro-alimentar sau construcții

Astfel, se propune, în documentul proiectului de lege amintit, ca acești nomazi să nu plătească în România nici impozit pe venit, nici contribuții la pensii sau la sănătate. Desigur, trebuie îndeplinite anumite condiții pentru a beneficia de această măsură.

„(…) organul fiscal prevede faptul că disponibilitatea permanentă a unei locuinţe închiriate poate reprezenta un criteriu pentru a considera un nerezident ca având obligaţia înregistrării fiscale în România, având centrul intereselor vitale în România. (…) Aşadar, prezenta completare legislativă stabileşte în mod imperativ faptul că organul fiscal nu poate atribui rezidenţa fiscală română unui nomad digital chiar dacă are o locuinţă pe teritoriul României, în temeiul unui contract de închiriere sau comodat”, este explicat în expunerea de motive a proiectului.

Conform avocatnet.ro, „această scutire [de impozit pe venit] există şi în acest moment, însă lipsa unui regim juridic fiscal aplicabil nomadului digital, precum şi riscul aprecierii organului fiscal referitor la existenţa unui centru al intereselor vitale pe teritoriul României al nomadului digital, reprezintă dezavantaje care nu permit României să devină un stat prietenos cu nomazii digitali. (…)

Nu în ultimul rând, pe perioada celor 183 de zile, nomazii digitali vor fi scutiţi de la plata contribuţiilor de asigurări sociale şi de la plata contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate. În acest sens, nomazii digitali nu vor avea calitatea de contribuabili, în sensul legislaţiei fiscale române, în ceea ce priveşte plata contribuțiilor la pensii și sănătate. Iniţiatorii apreciază că se impune prevederea expresă a acestor scutiri în Codul fiscal, în vederea asigurării unui tratament fiscal cât mai clar faţă de nomazii digitali”, scrie în expunerea de motive.

Povara fiscală a fost diminuată și pentru unii angajați români

De curând, și anumiți angajați români au primit aceeași veste bună din partea statului român. Mai exact, este vorba despre lucrătorii sectorului agro-alimentar, care beneficiază, potrivit noilor reglementări, de privilegii fiscale.

Iată, concret, domeniile de activitate pentru care sunt valabile noile măsuri:

1. cod CAEN 01: Agricultură, vânătoare și servicii anexe

011 — Cultivarea plantelor nepermanente;
012 — Cultivarea plantelor din culturi permanente;
013 — Cultivarea plantelor pentru înmulțire;
014 — Creșterea animalelor;
015 — Activități în ferme mixte (cultura vegetală combinată
cu creșterea animalelor);
016 — Activități auxiliare agriculturii și activități dupărecoltare;

2. cod CAEN 10: Industria alimentară.

Astfel, în domeniile de activitate anterior menționate, angajații vor beneficia de un salariu minim diferențiat. Acesta a fost stabilit de autoritățile noastre la pragul de 3.000 de lei brut.

Un alt beneficiu acordat acestor salariați români se referă la dispariția impozitului de 10% pe venit, iar apoi scutirea de plata celor 10% – contributie la sanatate (CASS). Legea prevede, de asemenea, scaderea contributiei la pensii (CAS) de la 25% la 21,25%.