În timp ce noi ajungem la capătul răbdării cu facturile uriașe, rușii s-ar juca de-a alba-neagra cu piața gazelor

În timp ce noi ajungem la capătul răbdării cu facturile uriașe, rușii s-ar juca de-a alba-neagra cu piața gazelor

De luni bune, europenii au ajuns la capătul răbdării din cauza prețurilor tot mai mari de pe piețele de energie electrică și gaze naturale. Scumpirile se resimt în toate statele din regiune, în pofida eforturilor guvernelor de a le ține sub control. Dacă ar fi să căutăm un vinovat pentru cel puțin o parte a situației critice pe care o traversăm, e posibil ca răspunsul să-l găsim în Rusia. Nu o spunem noi, ci reputați analiști economici, citați de presa internațională.

În momentul de față, piața gazelor europene traversează un moment de cumpănă în continuare, fiind foarte multe elemente incerte și sensibile în această ecuație.

Exporturile de gaze naturale ale celebrei companii rusești Gazprom către clienţii din afara fostei Uniuni Sovietice au crescut anul trecut cu 5,8 miliarde metri cubi (bcm), la 185,1 bcm, în timp ce livrările spre Europa sunt mai mici.

Practic, exporturile de 185,1 bcm sunt sub nivelul din anul 2020 şi mai scăzute chiar și decât în 2018 şi în 2019, când s-au situat la aproximativ 200 miliarde metri cubi.

Prețurile explodează. Se joacă rușii cu noi?

Luna trecută, prețurile la gaze au explodat din nou, atingând noi vârfuri, motiv pentru care toți ochii sunt ațintiți asupra lor. Au început să apară și scenarii care pun Rusia într-o lumină deloc favorabilă, dar ele par destul de plauzibile.

Un astfel de scenariu, conturat de analiști economici de renume, arată că Rusia ar aplica, de fapt, o strategie în fața Europei. Practic, sunt acuzații care spun că Gazprom că livrează o cantitate mai mică de gaze pentru a pune presiune pe autorităţi să certifice gazoductul Nord Stream 2.

Cu toate acestea, rușii neagă acuzațiile, ba chiar spun că, spre anumite state, au crescut explorturile. Ar fi vorba despre Germania, unde acestea ar fi fost majorate cu 10,5%, spre Turcia cu 63% şi nu în ultimul rând Italia cu 20,3%.

Citește și: