29 dec. 2022 | 12:03

În 2023, „finanțele vor fi mai al dracului ca oricând”, vorba lui Marin Preda: Ce ne face Fiscul

ACTUALITATE
În 2023,

Cine nu știe celebra replică din monumentala capodoperă literară, „Moromeții”? „Anul ăsta, Finanțele e mai al dracului ca oricând!”, avea inspirația de a scrie Marin Preda, pentru eternitate, dar mai ales pentru anul 2023.

Pentru anul care ne bate la ușă, Fiscul are planuri mari și niciun ban nu va scăpa de vigilența ochilor angajaților ANAF, care sunt deciși să facă ordine în fiscalitatea românească și să nu permită să se mai irosească nicio sumă ce ar putea ajunge la buget.

Fiscul nostru are deja o listă lungă de activități pe care le va desfășura pentru a verifica contribuabilii și pentru a se asigura că toată lumea respectă legislația în vigoare în materie fiscală.

Cui va bate Fiscul la ușă, din clipă-n clipă

În primul rând, vorbim despre Operațiunea Cronos, ce va fi readusă la viață anul viitor. Amintim că vorbim despre verificări efectuate de angajații ANAF cu cei de la Inspecția Muncii, în urma cărora se dorește a se preveni și limita fenomenul evaziunii privind munca subdeclarată/nedeclarată.

De asemenea, conform Hotnews.ro, „se vor intensifica acțiunile de control privind importurile subdeclarate și intervenția în timp real pe lanțurile de tranzacționare la intern, “având în vedere că importatorii în cauză utilizează verigi intermediare cu comportament fiscal volatil (missing trader) pentru disimularea tranzacțiilor reale și sustragerea de la plata obligațiilor fiscale”.

Vor fi acțiuni de analiză și control în domeniul economiei digitale. În prezent, spun autoritățile, acțiunile de control au relevat creșterea exponențială a operațiunilor comerciale efectuate în mediul on-line prin care contribuabilii eludează legislația fiscală prin neînregistrarea, nedeclararea și evitarea plății obligațiilor fiscale aferente tranzacțiilor derulate”.

Totodată, Fiscul va lua în vizor, anul viitor, și produsele accizabile. Urmează acțiuni de control foarte ample în acest domeniu ce prezintă un risc ridicat de evaziune, cred experții din cadrul ANAF.

Bineînțeles, ANAF va continua să verifice și să monitorizeze și ce se întâmplă în zona de comerț cu amănuntul, dar și cu ridicata.

În general, în orice domeniu de activitate ți-ai desfășura munca, ai grijă să nu te abați de la normele fiscale. Președintele ANAF a amintit în mai multe rânduri faptul că Fiscul își intensifică activitatea și sunt mari șanse să fii prins, dacă încerci să ocolești fiscalitatea, indiferent de modul în care-ți câștigi veniturile. Nu uita că și cei care primesc bani de pe urma rețelelor sociale sunt luați în vizor de ANAF, iar această tendință nu va dispărea în 2023. Din contră!