Cota de impozitare progresivă în România, din nou sub reflector: ar fi trebuit să nu crească impozitele în 2022, dar…

Cota de impozitare progresivă în România, din nou sub reflector: ar fi trebuit să nu crească impozitele în 2022, dar...

Pentru un moment, la începutul actualei crize financiare, oficialitățile române au venit cu o promisiune. Ar fi trebuit să nu se umble la impozitele și taxele românilor în 2022, pentru că oricum trec printr-o perioadă foarte dificilă. Din păcate, până la 1 iunie, vom avea parte de o serie stufoasă de noi măsuri fiscale, iar impozitarea progresivă este destul de sus pe lista priorităților.

Cota de impozitare progresivă se discută din ce în ce mai des în România, mai ales din partea social democraților care o promovează ca pe o măsură populistă, un fel de luăm de la bogați mai mult, chiar dacă nu ajunge nimic la săraci. Pornind de la această premisă, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat mai multe măsuri fiscale care ar trebuie să fie luate în coaliție și pe care le va prezenta până la 1 iunie. Modificările sunt destul de urgente deoarece Codul Fiscal trebuie modificat cu șase luni înainte, ca viitorul buget de stat să fie construit pe noile măsuri.

Ce se întâmplă cu impozitele românilor, în opinia lui Ciolacu

În contextul speculațiilor legate de majorarea taxelor pentru români, Ciolacu a insistat pe niște formulări mai abstracte, precum ”o redimensionare și o reașezare a impozitelor”, astfel încât să fie o colectare mai bună.

Liderul social democrat a spus că susține ”categoric” introducerea impozitului progresiv în România deoarece ”ne mințim în continuare cu această cotă unică care nu mai este unică”. Marcel Ciolacu vrea introducerea impozitului progresiv cu „deductibilităţile necesare”, dând de înţeles că e de preferat să se renunţe la cota unică de impozitare.

„În momentul în care ai introdus impozitul progresiv, vă dau exemplu numai în zona de sănătate. Asigurarea de sănătate, asigurările de viaţă să fie deductibile astfel încât nu să fie impozitat acel venit. Mai mult, ştim că la asigurările de viaţă şi de sănătate deja avem şi o sumă care se duce la pilonul 3. Avem şi o economie datorită acestor asigurări la bugetul de stat, la casa de asigurări, către serviciile private de sănătate. Ori intrăm într-o logică ca în toate ţările civilizate, ori încercăm ne minţim în continuare cu această cotă unică care nu mai este unică”, a declarat preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.

La întrebarea legată de eliminarea TVA-ului diferențiat pentru produsele alimentare, liderul PSD a revenit la promisiunea legată de comunicarea schimbărilor ”până la 1 iunie”.

„Sunt mai multe măsuri fiscale pe care cred că va trebuie să le luăm şi le vom prezenta până la 1 iunie. Codul Fiscal trebuie modificat cu şase luni înainte ca viitorul buget de stat să-l construim pe măsurile luate la 1 iunie, cu efecte de la 1 ianuarie. Rămân la părerea în continuare că cel puţin în zona preţurilor la energie ar fi trebuit venită cu reglementare şi ar fi avut efecte imediate. Compensarea, după cum vedem, a creat un decalaj până se văd efectele. Dacă am fi venit cu o reglementare, poate efectele ar fi fost de a doua zi. Inflaţia, aproape 42% la sută – m-am uitat pe cifrele de la INS, e influențată în continuare de preţul la energie. Nu s-a reuşit companiile să închidă toate compensările. E posibil, dacă Ministerul Energiei închide acest capitol cu compensările în energie, e posibil ca inflaţia să mai scadă”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Citește și: