Implicarea NATO în războiul din Ucraina va declanșa al Treilea Război Mondial, spune președintele Consiliului European

Implicarea NATO în războiul din Ucraina va declanșa al Treilea Război Mondial, spune președintele Consiliului European

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a notat că Uniunea Europeană face tot posibilul pentru a nu agrava conflictul. ”Rusia este o putere nucleară și suntem foarte conștienți că, dacă acest conflict se va transforma într-un conflict al NATO împotriva Rusiei, atunci vom avea al treilea război mondial”, a spus Michel, într-un interviu pentru El Pais.

Implicarea NATO în războiul din Ucraina va declanșa al Treilea Război Mondial

”Sunt în contact constant cu președintele Ucrainei Volodimir Zelenski. Este adevărat că și-a dorit mai mult, dar extinderea Uniunii Europene este o problemă sensibilă, asupra căreia nu toate țările europene au aceeași părere.

Ar trebui să luăm în considerare și țările cu care procesul de aderare a început deja. Trebuie să ne sprijinim partenerii care se uită către lumea liberă”, a subliniat președintele Consiliului European.

Rusia a hotărât să invadeze Ucraina la data de 24 februarie, iar conflictul dintre două țări nu pare să ajungă la vreun final, deoarece negocierile de până acum nu au adus niciun rezultat.

Occidentul a condamnat acțiunile Rusiei și a impus sancțiuni drastice Moscovei și oligarhilor săi, iar Uniunea Europeană și NATO încearcă să ajute Ucraina din punct de vedere militar și umanitar.

Ucraina sugerează progrese în discuțiile de încetare a focului cu Rusia

Pe măsură ce discuțiile de pace dintre Moscova și Kiev încep în această dimineață, înalți oficiali ucraineni au subliniat forma pe care o iau negocierile. Ihor Zhovkva, care este șef adjunct al biroului președintelui Zelenski, a declarat pentru BBC că consideră că poziția Moscovei este mai constructivă acum decât a fost anterior.

„În loc să ne dea un ultimatum sau linii roșii sau să ceară Ucrainei să capituleze, acum par să înceapă negocierile constructive”, a declarat el pentru Radio 4’s Today.

În comentarii separate postate pe Twitter, negociatorul ucrainean Mykhailo Podolyak spune că a patra rundă de discuții se va concentra pe stabilirea încetării a focului, retragerea trupelor ruse și garanții de securitate pentru Ucraina.

Podolyak a repetat poziția Ucrainei conform căreia negociatorii săi vor refuza să înceapă să discute despre forma relațiilor viitoare cu Rusia până când Moscova va fi de acord mai întâi cu o încetare imediată a focului.