24 dec. 2022 | 16:45

Imobiliarele, în pom? Românii și-au cam pus pofta în cui, ce se întâmplă pe piață

ACTUALITATE
Imobiliarele, în pom? Românii și-au cam pus pofta în cui, ce se întâmplă pe piață

Sectorul imobiliar a traversat un an cum n-a mai trăit de mult timp. De la criza din 2008 n-am mai avut parte de atât de multe evenimente neașteptate, dificultăți și provocări, așa cum s-a întâmplat anul acesta.

Mai este puțin până când anul 2022 va ajunge la final, dar deja ne putem contura o imagine clară despre ce a însemnat acesta pentru piața imobiliară autohtonă.

Știm cu toții că ultimele luni au adus pe orizontul economic național și internațional multiple crize. Vorbim despre criza inflației, cu prețuri explozive la toate bunurile și serviciile, mai ales cele de bază, despre criza energetică, ce ne-a adus scumpiri masive la facturi, despre criza geopolitică.

De asemenea, să nu uităm că ne confruntăm cu o criză a dobânzilor. Pe fondul inflației galopante, băncile comerciale, inclusiv BNR, aplică o politică monetară mult mai dură, pentru a tempera scumpirile. Șocul e preluat de băncile comerciale, ce majorează și ele dobânzile. Astfel, mulți români cu rate la credite imobiliare sau ipotecare resimt azi povara scumpirilor, dacă au de plătit dobânzi variabile. Totodată, s-a îngreunat accesul la finanțare, atât pentru populație, cât și pentru firme.

Piața imobiliară, pusă sub lupă. Ce trebuie să știi, cum începe 2023 în imobiliare

Ei bine, toate aceste probleme s-au reflectat, sub o formă sau alta, asupra zonei de real estate, iar astăzi punctăm principalele coordonate care au caracterizat piața imobiliară în anul ce stă să se încheie.

Ne ajută în misiunea noastră experții platformei de imobiliare Storia.ro, ce au realizat o analiză amplă asupra a cum a arătat piața imobiliară românească în 2022.

Conform acestora, anul 2022 a început promițător la capitolul vânzărilor de apartamente și case, cu un record al numărului mediu de pagini vizualizate de potențialii cumpărători, semn al interesului crescut pentru achizițiile imobiliare. Cu toate acestea, cererea s-a temperat pe parcursul anului, iar interesul unui segment de români s-a reîndreptat către piața chiriilor, care a înregistrat creșteri remarcabile.

„Anul 2022 a început cu un interes crescut pentru proprietățile de vânzare, manifestat printr-un record de vizite și pagini vizualizate în categorie. Începând cu luna februarie însă, numărul de pagini vizualizate în categorie s-a menținut constant sub cel din 2021. Comparativ cu 2020, numărul rămâne mai mare cu 19%, dar față de 2021, scăderea e de 21%.

În timp ce categoria chiriilor a devenit în 2022 foarte efervescentă, vânzările au fost tratate cu mai multă precauție, ca urmare a instabilităților marcante ale acestui an – războiul din Ucraina, creșterile costurilor de construcție, inflația galopantă, criza energetică. Acești factori au erodat veniturile disponibile ale românilor și au făcut costul de finanțare mai greu accesibil pentru un segment din populație, convingând o parte dintre cumpărători să privească cu mai multe rezerve achiziția unei locuințe.

În primele 3 luni din 2020, interesul pentru apartamente și case de vânzare era crescut, iar rata dobânzii de referință era scăzută, ceea ce s-a reflectat într-un număr de anunțuri active scăzut (record în aprilie 2020). Începând cu luna mai se observă impactul pandemiei, care a condus la o creștere a numărului de anunțuri active, adică al anunțurilor vizibile pe platformă, cu un vârf în octombrie 2020, urmat iar de scăderi”, punctează experții.