Bula imobiliară din România, alimentată de chirii: apartamentele și garsonierele trec printr-un fenomen ciudat

Bula imobiliară din România, alimentată de chirii: apartamentele și garsonierele trec printr-un fenomen ciudat

Cutremurul imobiliar din România continuă să ridice numeroase întrebări pentru experții din domeniu, iar nivelul semnificativ de impredictibilitate nu este ajutat nici de fluctuațiile prețurilor la chirii. Indiferent dacă te uiți după un apartament cu două camere sau o garsonieră, trendul este departe de a fi îmbucurător.

La nivel național, dacă ne uităm la chirii, luna noiembrie a fost una complet atipică. În mod normal, prețurile ar fi trebuit să se stabilizeze, chiar să se înregistreze ușoare scăderi. Cu toate acestea prețurile au crescut de parcă vorbim de august septembrie. Cele mai mari creșteri de la o lună la alta s-au putut observa în Constanța, Oradea și București, dar și acolo valorile variază de la garsoniere la apartamente.

Ce se întâmplă cu chiriile în România

Chiria pentru o garsonieră în Constanța, din octombrie în noiembrie 2022, a sărit cu 11%, iar apartamentele cu 3 camere sunt mai scumpe cu 10%. În Oradea vorbim de un salt de 13% pentru o garsonieră, în timp ce la Iași discutăm de 8% în plus. În București, creșterea este de 9% pentru apartamentele cu 3 camere. La polul opus, în mod surprinzător, în aceeași perioadă de timp, s-au ieftinit garsonierele în Timișoara cu 4%, iar aceeași reducere a fost valabilă și în cazul apartamentelor cu 3 camere din Cluj.

Dacă ne uităm de la un an la altul, în Constanța s-au scumpit chiriile cu 100 de euro la apartamente cu 2-3 camere, ajungând la 400, respectiv 500 de euro. În același timp, în București dai 599 de euro pe un apartament de 3 camere, mai mult cu 9% față de luna anterioară. Pentru un apartament cu două camere, media este 450 de euro, iar o garsonieră se închiriază cu 300 de euro. De la un an la altul, scumpirile sunt de 11% la 3 camere și 15% la două camere.

În Iași, prețurile au stat pe loc de la o lună la alta, dar plătești 500 de euro în medie pe 3 camere și 400 pe două camere. Garsonierele au explodat de la un an la altul, un plus de 27%, iar acum plătești 280 de euro pe una. Ca referință, în Cluj dai 650 de euro pe un apartament cu trei camere, iar la două camere, media este de 500 de euro, conform profit.ro