15 sept. 2022 | 08:06

Ieși la pensie cu doi ani mai devreme, în România, fără penalități: cine sunt privilegiații, unde locuiesc

ACTUALITATE
Ieși la pensie cu doi ani mai devreme, în România, fără penalități: cine sunt privilegiații, unde locuiesc

În România, conform legii, există niște vârste precise de pensionare. În teorie, acestea sunt universal valabile pentru toți cei care se pensionează la limită de vârstă. În practică, există o sumedenie de excepții și, cu un pic de noroc, ieși la pensie cu doi ani mai devreme fără penalizări. Legal, se consideră că ai ieșit la limită de vârstă.

Locuitorii din municipiul Brăila, dar și din comunele Chiscani, Tichilești, Cazasu, Traian, Unirea, Tudor Vladimirescu, Vădeni și Siliștea se pot pensiona anticipat, cu doi ani mai devreme, fără penalizări. Acest lucru este legal datorită unui nou amendament depus de senatorul PSD Ion Rotaru, în scopul modificării articolului 65 din legea 263/2010, Legea pensiilor. În mod previzibil, un comunicat pe marginea subiectului a fost remis de PSD Brăila.

vechime in munca pensie online

Locuitorii din municipiul Brăila, dar și din comunele Chiscani, Tichilești, Cazasu, Traian, Unirea, Tudor Vladimirescu, Vădeni și Siliștea se pot pensiona anticipat

Românii care ies mai repede la pensie cu 2 ani

„Aşa cum am arătat într-un comunicat anterior, Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost modificată, ca urmare a amendamentului depus de senatorul Ion Rotaru. Astfel, art.65 alin. 5 din Lege include o facilitate importantă pentru viitorii pensionari, care au locuit în zonele afectate de poluarea remanentă provenită din procesele tehnologice şi de producţie ale fostului Combinat de Celuloză şi Hârtie şi ale Combinatului de Fibre Artificiale de la Chiscani. Legea modificată prevede că persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă, pe o rază de 8 kilometri în jurul obiectivului în care s-a aflat situl contaminat, beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu doi ani, fără penalizarea prevăzută la alin. 4 al art 65 din Legea 263/2010 a sistemului unitar de pensii publice”, potrivit PSD Brăila.

Noua legea modificată își face simțite efectele, iar de facilitatea detaliată mai sus vor beneficia toți cei care vor ieși la pensie din localitățile menționate înainte de 31 decembrie 2030.

„Noutatea vizează faptul că numărul de beneficiari se extinde şi în alte localităţi limitrofe ca urmare a procedurilor specifice stabilite pe baza legii şi în aplicarea acesteia. Pe cale de consecinţă, vor beneficia de aceste prevederi, brăilenii care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluare din următoarele localităţi: municipiul Brăila – integral; comuna Chiscani cu satele componente: Chiscani, Lacu Sărat şi Vărsătura; comuna Tichileşti cu satele componente: Tichileşti şi Albina; comuna Cazasu; comuna Traian cu satele componente: Traian şi Silistraru; comuna Unirea cu satele componente: Unirea si Moroteşti; comuna Tudor Vladimirescu cu satele componente: Tudor Vladimirescu, Scorţaru Vechi la care se adaugă şi satul Comăneasca parţial; comuna Vădeni cu satele componente: Baldovineşti şi Pietroiu integral, la care se adaugă şi satul Vădeni parţial; comuna Siliştea cu satul Mărtăceşti integral şi satele Siliştea şi Muchea parţial”, a declarat preşedinte PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele