Hydra Market, cea mai mare „piață” de pe dark web, închisă de autorități: ce legătură avea cu Rusia

Hydra Market, cea mai mare „piață” de pe dark web, închisă de autorități: ce legătură avea cu Rusia

Poliția federală germană (Bundeskriminalamt), care lucrează îndeaproape cu forțele de ordine din Statele Unite ale Americii, a reușit să pună mâna pe Hydra Market, considerată a fi cea mai mare și mai longevivă piață dark web din lume, de la ora actuală.

Se pare că pe Hydra Market s-au materializat aproximativ 80% din toate tranzacțiile de criptomonede, legate de dark web, și a bifat aproximativ 5,2 miliarde de dolari în criptomonede, din 2015 până în prezent. La momentul „capturării”, marketul avea în jur de 17 milioane de conturi de utilizatori și 19.000 de vânzători de orice fel.

Sechestrul a inclus atât serverele, cât și portofelele cripto în care se găsesc aproximativ 25 de milioane de dolari în Bitcoin, dar și alte monede virtuale.

Contrabanda rusească de pe Hydra Market, încetinită de autoritățile din Germania și SUA

Departamentul de Justiție al Statelor Unite ale Americii l-a acuzat, simultan, pe rezidentul rus, Dmitri Pavlov, de trafic de narcotice și de spălare de bani, din pricina prezenței sale pe serverele Hydra Market.

Hydra Market a servit, în principal, persoane din țările vorbitoare de limbă rusă, ce aveau ca scop să cumpere sau să vândă contrabandă, inclusiv droguri, servicii de hacking și date furate.

De asemenea, marketul a fost implicat și în „amestecarea” de cripto, care a făcut mai dificilă urmărirea utilizării juste a monedei digitale.

Departamentul de Trezorerie a sancționat Hydra Market, dar și Garantex, recent. Într-o declarație oferită presei, Bundeskriminalamt a spus că a investigat acțiunile ilegale întreprinse pe Hydra Market cu ajutorul SUA, iar acest lucru ar fi început în luna august a anului trecut.

În mod evident, nu este prima dată când autoritățile închid market-uri importante de pe dark web. Acestea au închis anterior AlphaBay, Silk Road, iar recent chiar DarkMarket.

Cu toate că sechestrul pus pe aceste piețe nu va opri traficul și nici alte operațiuni ilegale, cu siguranță le va încetini, cel puțin temporar, până când infractorii din online vor găsi alte căi de a-și desfășura activitatea.

Citește și: