09 feb. 2022 | 11:35

Cea mai mare recuperare de bani din istoria Departamentului de Justiție din SUA: suma furată în criptomonede

ACTUALITATE
Cea mai mare recuperare de bani din istoria Departamentului de Justiție din SUA: suma furată în criptomonede

Departamentul de Justiție a confiscat Bitcoin în valoare de aproximativ 3,6 miliarde de dolari, sumă furată în 2016, de la bursa de criptomonede Bitfinex din Hong Kong.

La acea vreme, incidentul a fost al doilea cel mai mare furt de acest gen, un hacker furând 119.756 de unități de Bitcoin, evaluate apoi la aproximativ 63,7 milioane de dolari. Recent, Departamentul de Justiție a anunțat confiscarea a peste 94.000 de Bitcoin și arestarea duo-ului care ar fi încercat să spele averea furată.

Potrivit agenției, soțul și soția Ilya Lichtenstein și Heather Morgan au obținut aceste criptomonede, după ce un hacker a încălcat sistemele Bitfinex și a inițiat peste două mii de tranzacții ilegale. Criptomonedele au fost depuse într-un portofel digital controlat de Lichtenstein. Cei doi ar fi petrecut apoi următorii cinci ani mutând peste 25.000 de bitcoini, folosind un proces de spălare „complicat”.

Suma imensă de bani a fost furată în criptomonede

În cele din urmă, o parte din bani au ajuns în conturile lor financiare. În urma unei hotărâri judecătorești, agenții federali au obținut fișiere online de la Lichtenstein care includeau cheile private ale portofelului digital care deținea criptomonedele furate de cei doi.

„Criptomonedele nu sunt un refugiu sigur pentru criminali”, a spus procurorul general adjunct Lisa Monaco. „Datorită muncii meticuloase a forțelor de ordine, departamentul a arătat încă o dată cum poate și va urmări banii, indiferent de forma pe care o iau”.

Cazul marchează cea mai mare confiscare financiară din istoria de 151 de ani a Departamentului de Justiție. Până astăzi, cea mai mare confiscare de criptomonede a implicat piața dark web Silk Road. În 2020, agenția a recuperat 69.000 de bitcoini, în valoare de aproximativ un miliard de dolari, la acea vreme. Lichtenstein și Morgan riscă până la 25 de ani de închisoare dacă sunt condamnați pentru acuzațiile de spălare de bani și conspirație prezentate de Departamentul de Justiție.