Guvernul a găsit soluția împotriva scumpirilor: decizia care te va ajuta să plătești mai puțin pe cumpărături

Guvernul a găsit soluția împotriva scumpirilor: decizia care te va ajuta să plătești mai puțin pe cumpărături

Probabil că nu există român care să nu fi observat cum i s-a diminuat semnificativ puterea de cumpărare în ultimele luni. Deși previziunile economice sunt dificile și pentru perioada următoare, autoritățile de la București spun că au identificat o soluție care ne-ar putea salva din această criză inflaționistă.

Conform declarațiilor proaspăt făcute de ministrul Finanțelor Publice, Adrian Câciu, ne vom confrunta cu o inflație mare și în următoarele două-trei luni.

Nu scăpăm prea ușor de prețurile mari, însă există o soluție ce ne-ar putea diminua povara financiară pe care o resimțim în acest moment.

La ce s-au gândit autoritățile, de fapt

Este vorba despre creșterea producției interne, după cum afirmă ministrul Finanțelor. Astfel, oferta va crește, ceea ce va genera o micșorare a presiunii asupra prețurilor de pe piață.

„În pachetul „Sprijin pentru România” avem şi o schemă de creştere voluntară a salariului minim, care va avea totuşi un efect multiplicator cu privire la venitul angajaţilor din sistemul privat.

Evident, inflaţia a crescut mai rapid decât s-a prognozat inţial, are o componentă mult mai puternică. Dacă observăm, ţări puternice au ajuns la inflaţii istorice, nu mai vorbesc de Statele Unite sau Marea Britanie, mă refer doar la Olanda, unde lună la lună inflaţia a crescut cu 65%, de la 7,3%, dacă nu mă înşel, la 11,9%. Deci sunt componente care vin ca şoc extern, sau puseu inflaţionist extern.

Soluţia la acest lucru este să reduci dependenţa de importuri ca să poţi să îţi ţii preţurile la un nivel rezonabil. Vor mai fi două sau trei luni complicate în continuare. Puseul inflaţionist are la bază ceea ce s-a şi spus, criza preţului la energie, efectele conflictului asupra fluxurilor mondiale de comerţ cu petrol, adică creşterea preţurilor la combustibili şi, pe de altă parte, distorsionarea unor lanţuri de aprovizionare pe zona alimentară.

Ele, împreună, au creat acest puseu inflaţionist la care evident toată Europa, toată omenirea trebuie să se adapteze. Şi noi asta şi facem. Soluţia va fi producţie mai mare, producţie mai mare-ofertă mai mare. La preţuri, dacă vrem să avem scăderi de preţuri, trebuie să avem oferta mai mare. La energie, acolo soluţia este investiţii în energie, ca să avem ofertă mai mare să putem să avem preţuri mai mici”, a explicat Câciu.

Citește și: