Veste de ultimă oră despre amânarea ratelor la bănci. Anunțul oficial de astăzi

Veste de ultimă oră despre amânarea ratelor la bănci. Anunțul oficial de astăzi
Amânarea ratelor la credite rămâne în continuare în analiză

În cursul zilei de joi, la finalul ședinței de Guvern, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat că măsura privind amânarea ratelor la credite rămâne în continuare în analiză.

Anunțul făcut de ministrul Finanțelor

Adrian Câciu a declarat că amânarea ratelor la credite rămâne în continuare în analiză, iar românii ar trebui să se adapteze la ceea ce le oferă piața. Acesta a mai precizat că sistemul bancar este deschis și la refinanțări și la amânări voluntare.

Amânarea se face atunci când ești în incapacitate de a plăti ratele, deoarece implică o serie de costuri suplimentare pe care le vei suporta după amânare, a mai spus ministrul Finanțelor. Băncile au același interes ca și debitorul, de a nu rămâne cu un credit neperformant, a adăugat acesta.

„Rămâne în continuare în analiză. (…) Între timp, faptul că rămâne această măsură în analiză nu înseamnă că toţi, companii sau persoane fizice, să nu încercăm să ne refinanţăm creditele. Vă dau un exemplu foarte simplu: diferenţa între ROBOR şi IRCC. Am mai spus-o, o repet: ROBOR spune inflaţia viitoare şi vedem că el creşte, asta înseamnă că băncile se aşteaptă la o inflaţie de durată, IRCC spune inflaţia anterioară. Vedem o diferenţă cam de 3,5 puncte procentuale la momentul acesta, poate greşesc, de trei puncte procentuale, între ROBOR şi IRCC.

Nu costă pe nimeni nimic altceva decât a merge la bancă şi a-şi refinanţa un credit imobiliar sau ipotecar, a-l duce pe IRCC. Există o astfel de soluţie, există de altfel soluţii de restructurare a creditelor, până ajungem la amânare. Pe de altă parte, de ce a rămas în analiză acest proiect este faptul că are un cost de finanţare destul de mare ulterior şi ar putea să fie puţin mai toxic pentru cel ce amână, în contextul în care nu am stabilizat inflaţia şi creşterea de dobânzi, pentru că la un moment dat, când vei plăti, vei plăti la o dobândă mult mai mare şi vei plăti şi acel capital amânat şi dobânzile amânate”, a explicat Câciu.

Cel mai mare ROBOR la trei luni din ultimii nouă ani

Indicele ROBOR la trei luni este folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei. Miercuri, acesta a crescut la 4,71% de la 4,70%, valoarea înregistrată în ședința precedentă, potrivit datelor BNR. O asemenea conotație a fost înregistrată în urmă cu nouă ani, pe 10 iunie 2013.

Creșterea indicelui la nivelul la care a ajuns în prezent a început pe 24 februarie, atunci când Rusia a început invadarea Ucrainei. Atunci, indicele a crescut de la 3,56% din data de 23 februarie 2022la 3,61% în data de 24 februarie 2022.