19 feb. 2022 | 09:00

Google schimbă regulile jocului pe Android: de ce a furat ideea de la Apple

ACTUALITATE
Google schimbă regulile jocului pe Android: de ce a furat ideea de la Apple

Apple are o imagine foarte bună când vine vorba de securitatea datelor furnizate de utilizatori, iar Google vrea să învețe ceva din asta. Din acest motiv, a anunțat câteva modificări importante pentru sistemul de operare Android.

Tot ce faci prin intermediul serviciilor Google este monetizabil. Google face bani, deloc puțini, din fiecare căutare pe care o realizezi prin motorul de căutare omonim, fiecare piesă pe care o asculți pe YouTube sau fiecare restaurant la care ajungi prin intermediul Google Maps. Fiecare acțiune efectuată prin aplicațiile sau serviciile web ale gigantului, inclusiv prin telefonul tău cu Android, este vândută la preț bun unor terți sau este folosită pentru a-ți crea un profil care facilitează o personalizare și mai bună a reclamelor care îți sunt afișate pe internet. Așa a fost dintotdeauna, dar Google și-a propus acum să meargă pe urma Apple și să minimizeze volumul de date partajate cu terți. Din păcate, mai durează.

Google are planuri mari cu Android, din 2024

Google a anunțat o serie importantă de schimbări legate de monitorizarea activității tale pe Android și de partajarea acelor date cu terți în scopuri comerciale. Din păcate, stare de fapt din momentul actual se va menține încă doi ani.

„Scopul nostru cu acest nou sistem este să dezvoltăm soluții de publicitate eficiente și care să îmbunătățească confidențialitatea, utilizatorii știind că informațiile lor sunt protejate”, spune compania, menționând că această inițiativă va fi aplicată în câțiva ani.

Dintr-un punct de vedere, intenția este una lăudabilă. În practică, însă, vine cu multe întrebări de finețe legate de acest mecanism. Anthony Chavez, directorul din cadrul Google responsabil de divizia Android, a declarat într-un interviu înainte de anunț că, momentan, este prea devreme pentru a evalua potențialul impact al schimbărilor Google pentru partea financiară a ecuației. Ce știm sigur este că sunt menite să limiteze partajarea datelor între aplicații și cu terțe părți. În consecință, el a subliniat că scopul companiei a fost să găsească o opțiune de confidențialitate pentru utilizatori, permițând totodată dezvoltatorilor să continue să obțină venituri din publicitate.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele