13 iul. 2022 | 17:10

Google îți face viața mai ușoară și mai sigură: ce funcții noi are

ACTUALITATE
Google îți face viața mai ușoară și mai sigură: ce funcții noi are

Google devine mai sigur. Mai exact, managerele de parole pentru Chrome și Android primesc funcții noi și un design comun, care să simplifice utilizarea și trecerea de la unul la altul.

Gigantul tech oferă de multă vreme două managere de parole – unul pentru smartphone-urile cu Android și unul pentru Chrome. Ca referință, cel din urmă oferă această funcționalitate și pe alte platforme, precum Windows și Mac. Acum, compania va oferi o alternativă mai solidă la soluțiile specializate în salvarea și protejarea datelor de logare online, precum 1Password și Bitwarden.

Este important de reținut că acum ai posibilitatea adăugării manuale a datelor de logare în managerele de parole Google. Până acum, numele și parolele ajungeau să fie salvate doar după ce utilizatorul le folosea pentru a se loga pe un site.

Google are funcții noi

De asemenea, managerul de parole pentru Android va oferi o funcție pe care Google o numește “Touch-to-Login”. Mai exact, funcția constă într-o mică fereastră cu datele de logare afișată în partea de jos a ecranului și oferită pentru completare atunci când utilizatorul încearcă să se logheze pe un site. Compania spune că va unifica designul celor două managere de parole – pentru Chrome și Android – astfel încât acestea să aibă un aspect similar, iar utilizatorilor să le fie mai ușor când trec de la unul la altul.

Mai mult, Google va implementa suportul pentru logarea fără parole. Ca referință, în luna mai, Apple, Google și Microsoft au aderat la standardele FIDO și vor folosi datele biometrice pentru a scuti utilizatorul de introducerea sau memorarea parolelor. Apple a fost prima care a anunțat deja că, din toamnă, Safari pentru iPhone, iPad și Mac va suporta logarea fără parole. În locul parolelor, utilizatorii se vor loga pe site-uri prin scanarea amprentei sau a feței.

Dacă folosești parole, trebuie să știi că acestea nu sunt cele mai sigure metode de autentificare, iar Apple, Google, Microsoft și alții încearcă să te facă să renunți la ele.

În era digitală, parolele nu mai sunt la fel de sigure cum erau la început. S-au creat o mulțime de noi metode de autentificare, precum autentificarea cu ajutorul amprentelor sau recunoașterea facială.

Fast Identity Online Alliance (FIDO) este o asociație care promovează autentificarea fără parolă. În esență, scopul său este să reducă dependența de parole și introducerea unor noi standarde de autentificare, mai sigure pentru utilizatori.