Google „calcă pe bec” și plătește pentru asta: ce daune trebuie să scoată din buzunar gigantul, de ce

Google „calcă pe bec” și plătește pentru asta: ce daune trebuie să scoată din buzunar gigantul, de ce

Se pare că Facebook nu este singurul care scoate bani din buzunar pentru presupusele încălcări ale confidențialității – Google trece printr-o situație similară.

Mai exact, Google ar fi fost de acord să plătească 100 de milioane de dolari pentru a soluționa un proces colectiv care acuză compania de încălcarea Legii privind protecția informațiilor biometrice (BIPA) din Illinois pentru funcția „Face Grouping”, din Photos.

Acordul îi permite utilizatorului să revendice între 200-400 de dolari, dacă acesta a apărut într-o imagine între 1 mai 2015 și 25 aprilie 2022.

Se presupune că Google a încălcat legea prin colectarea și analizarea fețelor fără o notificare adecvată. Gruparea fețelor este menită să te ajute să găsești fotografii cu anumite persoane prin detectarea fețelor și organizarea automată a acestora în colecții.

Când poți să obții bani de la Google

Ai timp până pe 24 septembrie pentru a depune o cerere pentru a primi banii, dacă te înscrii în condițiile de mai sus. Audierea de aprobare finală este programată pentru 28 septembrie.

Într-o declarație pentru The Verge, compania a apărat Face Grouping subliniind că aceste colecții erau vizibile numai pentru fiecare utilizator în parte și pot fi dezactivate la cerere.

În 2021, Facebook a fost de acord să plătească 650 de milioane de dolari pentru a soluționa un proces din cauza funcției sale defuncte Sugestii, cu etichetele bazate pe fețe.

S-ar putea să nu fie ultima plată de acest fel, în viitorul apropiat, totuși. Snap se confruntă, la rândul său, cu o acțiune colectivă pentru colectarea pretinsă a fi ilegală de date faciale și vocale pentru efectele de realitate augmentată și s-ar putea să aibă parte de o cheltuială similară, dacă reclamanții vor câștiga.

„Ne declarăm bucuroși să rezolvăm această problemă legată de anumite legi din Illinois și rămânem motivați să construim aplicații ușor de folosit pentru utilizatorii noștri. Google Photos poate grupa chipuri similare pentru a vă ajuta să organizați fotografiile aceleiași persoane, astfel încât să puteți găsi cu ușurință fotografii și amintiri vechi. Desigur, toate acestea sunt vizibile doar pentru dumneavoastră și puteți dezactiva cu ușurință această funcție, dacă vreți”, au declarat reprezentanții Google, conform Engadged.com.

Citește și: