20 iun. 2022 | 06:00

Google a declarat falimentul, în Rusia: de ce i-au fost blocate toate conturile

ACTUALITATE
Google a declarat falimentul, în Rusia: de ce i-au fost blocate toate conturile

După o perioadă în care cenzura din Rusia a atins cote record, filiala locală a Google, subsidiară Alphabet, a fost nevoită să inițieze procedura de faliment. Procesul era inevitabil, nu mai avea acces demult la conturile bancare.

Autoritățile ruse au fost din ce în ce mai agresive față de sursele de informare occidentale, într-un ritm similar cu efortul unor giganți precum YouTube, Google sau Facebook de a limita accesul la propaganda dictată de Kremlin. Cea mai recentă măsură dictată de Vladimir Putin a fost sechestrarea conturilor Google din Rusia, detaliu care a dus filiala locală a companiei americane în imposibilitate de plată a salariilor, furnizorilor și tuturor colaboratorilor. A urmat falimentul.

Google Rusia, în faliment

”Sechestrarea de către autoritățile ruse a contului bancar al Google Rusia a făcut imposibilă funcționarea biroului nostru din Rusia… Prin urmare, Google Rusia a depus faliment. Oamenii din Rusia se bazează pe serviciile noastre… și vom continua să păstrăm disponibile servicii gratuite precum Căutare, YouTube, Gmail, Maps, Android și Play”, a declarat un purtător de cuvânt al Google.

Speculațiile pe marginea falimentului Google au venit încă din luna mai a acestui an, la scurt timp după ce conturile companiei au fost confiscate de către autoritățile ruse. Gestul radical respectiv a venit ca o consecință a măsurilor de cenzură adoptate de YouTube, care a blocat accesul la posturile de televiziune controlate de Kremlin.

Partea bună este că rușii vor mai avea acces în continuare la Google și YouTube, iar Anton Gorelkin, șef adjunct al comitetului pentru politica informațională al Dumei de Stat, a declarat că compania americană nu riscă încă să fie blocată. Pe de altă parte, această realitate a vieții online a rușilor se poate schimba în orice moment, având în vedere că, deja, rușii nu mai au acces la platforme foarte populare, precum Facebook, Instagram, Twitter și nu numai.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele