Ginerele lui Boris Elţîn și-a dat demisia. Valentin Iumaşev era consilierul onorific al lui Putin

Ginerele lui Boris Elţîn și-a dat demisia. Valentin Iumaşev era consilierul onorific al lui Putin

Valentin Iumaşev, ginerele fostului președinte rus Boris Elţîn, s-a retras din funcţia de consilier onorific al lui Vladimir Putin, potrivit unor surse din anturajul bărbatului. Acesta era om de bază pentru liderul de la Kremlin, însă plecarea lui înlătură toate legăturile dintre administraţia Putin şi regimul lui Elţîn, o perioadă de reforme liberale şi de deschidere a Federației Ruse spre Occident.

Lovitură dură pentru Vladimir Putin. Un om de bază tocmai și-a dat demisia

Valentin Iumașev, ginerele fostului lider rus Boris Elţîn (care l-a ajutat pe Vladimir Putin să ajungă la putere), a renunţat la rolul său de consilier al Kremlinului, au dezvăluit două persoane din anturajul acestuia.

În martie, o altă personalitate marcantă din perioada lui Elţîn, Anatoli Ciubais, a plecat din funcţia de trimis special al Kremlinului pentru climă, iar recent un diplomat din cadrul misiunii Rusiei la ONU a demisionat după ce a condamnat războiul din Ucraina. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Administrației prezidențiale ruse, a spus că Moscova nu este interesată de ce face Ciubais, după ce și-a dat demisia și a fugit din țară.

Ginerele lui Boris Elţîn era consilier prezidențial

Liudmila Telen, prim-vicepreşedinte al Centrului Prezidenţial Boris Elţîn, o fundaţie în care Valentin Iumaşev este membru în consiliul de administraţie, a declarat, pentru Reuters, că ginerele fostului lider rus a renunţat la rolul său de consilier al Kremlinului în aprilie, din „propria iniţiativă”. O a doua persoană din anturajul bărbatului a confirmat, sub protecţia anonimatului, că Iumaşev a încetat să fie consilier prezidenţial în aprilie.

În timpul lui Boris Elţîn, care a fost preşedinte al Rusiei din 1991 până în 1999, ginerele său a fost consilier al Kremlinului, iar apoi a devenit şeful de personal al preşedinţiei. Acesta este căsătorit cu Tatiana Elțîn, fiica lui Boris.

Liderul de la Kremlin era apropiat de familia Elțîn

Iumașev conducea administrația prezidențială în 1997, când Putin, un fost spion KGB, căruia i se dăduse o slujbă administrativă la Kremlin cu un an mai devreme, a fost promovat în funcția de șef adjunct al personalului. Acel moment a fost rampa de lansare pentru Putin, fiind cel care a câștigat alegerile prezidențiale în 2000, după ce Elțîn a demisionat.

Deși politicile actualului președinte al Rusiei s-au îndepărtat de valorile pe care le-a susținut Elțîn, Vladimir Putin a păstrat legăturile cu fosta primă familie. În ianuarie 2020, liderul rus a vizitat-o ​pe Tatiana, pentru a o felicita de ziua ei.

Citește și: