Germania, anunț clar către Ucraina: Nu va trimite avioane de luptă

Germania, anunț clar către Ucraina: Nu va trimite avioane de luptă

Germania cu siguranță nu va trimite avioane de război în Ucraina, a declarat miercuri cancelarul Olaf Scholz, după ce Statele Unite au respins oferta Poloniei de a-și transfera avioanele MiG-29 de fabricație rusă la o bază americană din Germania.

Germania nu va trimite avioane de luptă

„Am furnizat tot felul de materiale de apărare și am trimis arme despre care v-am spus, dar este și adevărat că trebuie să luăm în considerare foarte atent ceea ce facem în concret și cu siguranță avioanele de război nu fac parte din asta”, a spus Scholz la o conferință de presă cu premierul canadian Justin Trudeau, conform Reuters.

Întrebat dacă Germania s-a opus categoric interzicerii importurilor de energie din Rusia, Scholz a spus că lucrează de câteva luni la reducerea dependenței țării de importurile de combustibili fosili. „Sunt multe întrebări tehnice care trebuie abordate”, a spus el.

Între timp, în Marea Britanie, Downing Street spune că „nu este sustenabil” ca piloții și avioanele NATO să doboare avioane rusești. Un purtător de cuvânt al premierului spune că Boris Johnson a „spus în repetate rânduri” că se angajează să „furnizeze armele de care Ucraina are nevoie”.

Anterior, Marea Britanie a declarat că își mărește oferta de arme către Ucraina, trimițând încă 1.615 rachete ușoare antitanc, precum și rachete Javelin cu rază mai lungă de acțiune și urmărește trimiterea de rachete sol-aer.

Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a anunțat că Marea Britanie își mărește oferta de arme către Ucraina pentru a se apăra. Marea Britanie a livrat deja 2.000 de rachete antitanc NLAW. Wallace le-a spus parlamentarilor că numărul crește la 3.615.

În plus, Wallace a spus că Regatul Unit furnizează Ucrainei un mic lot de arme antitanc Javelin și examinează posibilitatea de a trimite rachete de suprafață-aer Starstreak în Ucraina. El a spus că Regatul Unit a furnizat, de asemenea, arme de calibru mic, armuri pentru corp, căști, pachete de rații și provizii medicale Ucrainei.

Rusia admite că a folosit recruți în Ucraina

Ministerul rus al Apărării a recunoscut că unii recruți, soldați care au fost recrutați obligatoriu în armată, participă la invazia rusă a Ucrainei. În Rusia, toți bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 27 de ani trebuie să facă un an de serviciu militar, deși există câteva excepții.

Vine la doar câteva zile după ce Vladimir Putin a negat că au fost implicați conscriși în Ucraina, spunând că erau trimiși doar soldați profesioniști. Ministerul apărării a declarat că unii recruți au fost luați prizonieri de forțele ucrainene.

„Din păcate, am descoperit mai multe fapte despre prezența recruților în unitățile care participă la operațiunea militară specială din Ucraina. Practic toți astfel de soldați au fost scoși”, a spus ministerul rus al Apărării, promițând că va preveni repetarea situației.

Citește și: